Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Лелека не прилетить безкоштовно? Скільки коштують пологи в Україні і де найдорожче

Розповідаємо, чи можна влаштувати максимально комфортні пологи в Україні і скільки це коштуватиме

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Порівнюємо вартість пологів у різних лікарнях

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Народження дитини — це не лише складний та дивовижний фізіологічний процес, а ще й досить нелегкий вибір для кожної жінки. Де народжувати? Хто прийматиме пологи? Скільки це коштуватиме? Зараз в Україні можна влаштувати собі будь-які пологи — партнерські, домашні, у ванній, у віп-палаті, із доулою замість акушерки, але за все це потрібно платити.

До речі, тепер такі послуги є не лише у приватних пологових будинках, а й у державних, які дуже змінилися і вже не схожі на жахи радянського часу. Дискусії про те, де краще народжувати і чи варто переплачувати, точаться не один рік. Тож сайт Pro Гроші промоніторив ситуацію і поспілкувався з жінками, які народили дітей у державних пологових, але у різні роки, та розповідає, скільки коштує народити в Україні і від чого це залежить.

Для порівняння розбиратимемо ситуацію у місті Київ.


Чи можна народити безкоштовно?

Звичайно і, по ідеї, так і має бути. Держава виділяє пологовому будинку певну суму на кожну породіллю. Ці кошти покривають пологи, можливий кесарів розтин, медичну допомогу при ускладненнях, можливість партнерських пологів, анестезію, обстеження, щеплення новонародженому, ліки та харчування.

Навіть якщо ви не домовлялись із певним лікарем у певному пологовому, з державного закладу ніхто не має права вигнати породіллю і відправити народжувати в інше місце або вимагати гроші. Там завжди є чергова бригада, яка приймає пологи у всіх, хто народжує цього дня, як у тих, хто заплатив за додаткові послуги, так і тих, у кого немає ні копійки.

За що потрібно платити?

Раніше була дуже поширена корупція у державних пологових, коли породілля домовлялася з певним лікарем за винагороду про пологи. Тобто коли жінка починала народжувати, лікар, з яким вона "домовилась", приїжджав на її пологи навіть поза своєю зміною.

Звісно, всі ці операції проходили поза касою, але тепер все змінилося. Послуга обрання свого лікаря, а вірніше цілої бригади, є цілком легальною та практикується майже в усіх пологових.

Також у державному пологовому можна заплатити за покращене харчування, покращену або особливу палату. Звісно, не по всій країні пологові будинки модернізували настільки, щоб влаштовувати там пологи у ванній, але такі місця є у столиці та обласних центрах.

Ганна народжувала чотири роки тому у одному з великих державних пологових будинків Києва, й вона вирішила доплатити, щоб умови були якомога кращими. Віп-палата, покращене харчування та пологи з обраною бригадою та лікарем коштували їй 20 тис. гривень.

Галининому малюку ще немає року, хлопчик народився просто перед повномасштабним вторгненням й пологи відбувалися у цьому ж закладі.

Я народжувала по програмі "Домашні пологи". У мене була палата з ванною, свічками, ліжком. Було дуже комфортно, не було яскравого світла — умови просто супер. Харчування після пологів також було чудовим, навіть мій чоловік помітив, — каже Галина.

За такі умови та пологи з обраним лікарем Галина заплатила навіть менше 20 тис. гривень і каже, що була здивована умовами та ставленням у державній лікарні, про які ходить багато чуток та "жахалок".

Державна медицина зробила настільки великий крок вперед, що тепер у вищезгаданому пологовому можна обрати навіть гінеколога-доулу — саме з таким народжувала Галина.

Варто зауважити, що у кожного пологового свої розцінки, кесарів розтин завжди дорожче, ніж природні пологи, можна також обрати палату підвищеного комфорту, але не доплачувати за лікаря й народжувати із черговою бригадою.

Найдорожчий пакет послуг, який мені вдалося знайти у державному пологовому, коштував 31 тис. гривень. За ці гроші народжувати пропонують не у палаті підвищеної комфортності, а у апартаментах, зі своїм лікарем та бригадою, і народження відбуватиметься шляхом кесаревого розтину.

Але ніколи у державній установі не мають права просити гроші за епідуральну анестезію та партнерські пологи — ці опції входять у безкоштовний пакет послуг, на який має право кожна породілля. Якщо якусь послугу ви оплачуєте "на руки", а не через касу і не отримуєте за це чек — це корупція, і на це можна скаржитись.

Приватні пологові будинки

Якщо вам здалося, що 20 тис. гривень за пологи у комфорті це багато, то ви просто не бачили розцінок у приватних закладах.

Популярна велика мережа приватних клінік у Києві пропонує різні програми ведення пологів. Спробуємо порахувати, за скільки до вас прилетить лелека.

Отже, базова програма пологів для одноплідної вагітності за умови ведення вагітності у цьому ж закладі коштує 38 тис. гривень. Але за вибір лікаря, незважаючи на і без цього чималу суму, доведеться доплатити ще від 15 до 20 тисяч гривень. Ще обов’язкове страхування, яке коштує мінімум 2,5 тис. гривень, вже маємо понад 55 тис. гривень, а то й усі 60 тис. гривень.

За програму пологів "Комфорт", куди входить більше обстежень та кращі умови, доведеться заплатити 49,5 тис. гривень (якщо ви вели вагітність у цій же клініці, а якщо ні — то більше), від 15 до 20 тис. гривень за вибір лікаря (в залежності від кваліфікації) і страхування щонайменше 2,5 тис. гривень.

За одноплідну вагітність без кесаревого розтину по цій програмі доведеться заплатити від 67 до 74 тис. грн.

А найдорожче коштує плановий кесарів розтин, самі пологи щонайменше 59,5 тис. грн, вибір лікаря так само від 15 тис. грн до 20 тис. грн, страхування вже мінімум 4 тис. грн і виходить вже від 79 до 84 тис. грн за одноплідну вагітність. Якщо у вас близнюки чи двійнята, доплатити потрібно ще 15 тис. грн і виходить вже близько 100 тис. грн.

Чи можна знайти дешевше?

Так, є приватні пологові будинки, де ціни значно демократичніші, однак все одно стартують з 30 тис. грн за мінімальний пакет.

Тобто виходить все одно дорожче, ніж за ті самі послуги у державному пологовому будинку. До речі, молоді мами розповіли Pro Гроші, що у випадку ускладнень у процесі, нерідкі випадки, коли породіллю терміново транспортують у реанімацію в інший медичний заклад, а саме — у державний.

Чи варто переплачувати?

Якщо ви маєте фінансову можливість і постійно користуєтесь послугами приватної медицини, то чому б ні. Ви отримаєте комфортні умови, зручність, відсутність черг і всі інші блага приватної медицини, але будьте готові платити за кожен "зайвий" крок.

Якщо ви не готові витрачати аж так багато на пологи, але все таки хочете забезпечити собі більш комфортні умови, можна придивитись до державних пологових, але у будь-якому випадку пам’ятайте, що ви маєте право народити свого малюка безкоштовно.

Раніше сайт Pro Гроші писав, хто виплатить лікарняні евакуйованим співробіникам та як війна змінила допомогу по безробіттю.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.