Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Повістка й гроші: українцям пояснили, чи заблокують картку, якщо не з'явитися до ТЦК

Розповідаємо, чи варто переживати громадянам, які продовжують ігнорувати повістки під час війни

Фото: Unsplash

Що загрожує військовозобов'язаним за ігнорування повісток

Фото: Unsplash

Українцям ще з травня 2023 року блокують банківські картки, якщо є навіть мінімальний борг. Рахунок блокується після того, як банк отримує відповідний документ від виконавчої служби через несплату, наприклад, комунальних послуг. Та чи загрожує це громадянам, які не реагують на повістки під час війни?

Як пояснив адвокат Володимир Крекотень, у начальника ТЦК є право винести постанову та притягнути громадянина, який ігнорує повістку, до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу. Розмір штрафу за неявку до військкомату наразі становить 1 700 гривень.

Якщо цю суму не сплатити, тоді державні виконавці дійсно можуть намагатися стягнути борг, арештувавши рахунки в банку. Адже виконавець розпочинає виконавче провадження, надсилає своє рішення у фінансові установи, а банки, на підставі цього, блокують рахунки клієнтів.

"Ви можете сплатити штраф, оплатити витрати на виконавче провадження. Після цього ваші рахунки розблокують", – зазначив він.

При цьому, наприклад, у Monobank вже зазначили, що не блокують карткові рахунки, якими користуються військовозобов'язані. Співзасновник фінансової установи навіть назвав таку інформацію брехнею.

Він також пообіцяв, що особи, які поширюватимуть подібні фейки у Telegram-каналах заборонять користуватися банками.

Які ще є причини для того, аби банк заблокував картку клієнту

Найчастіше для цього є три причини:

  • якщо клієнта запідозрять у шахрайстві;
  • якщо клієнта запідозрять у тому, що він спонсорує терористів;
  • на підставі фінансового моніторингу.

Як тепер переказувати гроші на банківські картки

Готівку зараховуватимуть лише якщо громадянин підтвердить переказ, отримавши відповідний код на свій мобільний телефон. Тобто перед тим, як переказати гроші, платнику доводиться:

  • вводити номер мобільного телефону на екрані термінала;
  • отримати одноразовий пароль на вказаний номер телефону;
  • ввести цей пароль на екрані термінала, що підтверджує згоду на виконання платіжної операції;
  • отримати квитанцію.

Лише після цього переказ зарахують. Але нововведення стосується не усіх операцій. Детальніше про це можна прочитати у нашому матеріалі за посиланням.

Раніше ми розповідали, якою буде українська економіка після війни. Також ми писали, куди українцям вкласти заощадження під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.