Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Гроші під замком: в яких випадках банк може заблокувати картку клієнта

Українці можуть оскаржити блокування чи легко скасувати його, але це залежить від причин такого рішення банку

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Коли клієнти банків можуть зіткнутися із блокуванням рахунку

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Користування банківськими картками – невід’ємна частина сьогодення. Через максимальну інтеграцію платіжних онлайн-можливостей в життя людей випадки блокування рахунків болюче впливають на всіх власників карток. Тому варто знати, коли банки можуть зупинити здійснення операцій за рахунком, щоб не втрапити у халепу.

Рішення про блокування приймається відповідно до ч. 1 та ч. 2 ст. 59 Закону України "Про банки та банківську діяльність".

Причин блокування може бути багато, але найчастіше ситуації виникають в трьох випадках:

  • підозра у шахрайстві;
  • підозра у спонсоруванні тероризму;
  • фінансовий моніторинг.

Банк може запідозрити особу в шахрайстві, якщо помітить підозрілі дії на картці чи в додатку. Наприклад, у разі трьох невірно введених PIN-кодів доступ до рахунку закриють. Також дивно виглядатиме для фінустанови надто активне зняття готівки протягом одного дня. Для вирішення проблеми варто звернутися до відділення банку чи зателефонувати на гарячу лінію, слідуючи алгоритму дій від фахівця.

Зауважимо, що система безпеки банків постійно контролює рух грошей за рахунками клієнтів, відслідковуючи транзакції. Тож деякі операції здатні подати тривожний сигнал, що свідчить про можливе шахрайство. Тоді картку також заблокують. Йдеться про наступні дії:

  • онлайн-покупки, якщо раніше ви ніколи не застосовували картку для оплати в Інтернеті;
  • велике списання в іншому регіоні, якщо до того всі операції відбувалися в конкретному населеному пункті;
  • відправлення великої суми вночі;
  • операції у регіонах, віднесених до зон ризику (Латинській Америці, Індії, Індонезії тощо).

Блокування через фінансовий моніторинг

Це найчастіша причина втрати доступу до своєї картки. Банк здійснює перевірку доходів клієнтів та аналізує джерела. Трапляється, що переказ на картку від родича чи друга фінустанова класифікує як незадекларований дохід. Регулярні платежі на однакову суму також викличуть запитання, чи не здійснює людина підприємницьку діяльність без відкритого ФОП. Банки шукають ознаки відмивання грошей та одразу блокують картку, навіть якщо гроші отримані чесним законним способом.

Власне, до підозрілих операцій банки точно віднесуть благодійний збір грошей для лікування (надходження різних сум з великою періодичністю), збирання коштів від батьків у школі на туристичну поїздку та навіть збір на подарунки для вихованців дитячого садка. Тож рекомендується не використовувати одну картку для подібних цілей або заздалегідь відкрити спеціальний рахунок.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в банках зʼявились пошкоджені купюри та розповідав, про що треба знати українцям. Також ми повідомляли, які комбінації цифр не можна встановлювати на картку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.