Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Безповоротно чи на добу: кому загрожує блокування картки в банку

Банк може з різних причин заблокувати картку свого клієнта, і в деяких випадках її вже не можна повернути

Фото: НБУ. Колаж: Pro Гроші

Часто мета такого блокування – захист клієнта

Фото: НБУ. Колаж: Pro Гроші

Інколи у власників банківських карток виникає потреба заблокувати картку. Однак трапляються випадки, коли її блокує сам банк, причому не з вини власника рахунку.

Коли фінустанова може ухвалити рішення про блокування? У Фонді гарантування вкладів фізичних осіб розповіли про причини для такого рішення, і що з цим робити клієнту.

Банк стає на захист

Отже, є 5 основних причин, чому банк може заблокувати картку клієнта:

  1. Нестандартні операції по карті або сумнівна активність. Так, фінустанова може заблокувати картку, якщо запідозрить, що з неї намагаються вкрасти гроші. Є алгоритм, який відстежує всі транзакції, і коли він помічає нестандартні операції, розцінює їх як шахрайство. У такому випадку клієнту дзвонять із банку і просять підтвердити операцію. Якщо з власником картки зв’язатися не вдасться, картку заблокують, а клієнту повідомлять про це в SMS.
  2. Копіювання даних платіжної картки шахраями (компрометація). Шахраї можуть скопіювати дані з банківської картки за допомогою скіммінгових пристроїв в банкоматах, магазинах, кафе, АЗС тощо. За такими діями стежать платіжні системи Visa і Mastercard. І якщо з’явиться підозра, що дані картки скопійовані, системи просять банк її заблокувати.
  3. Три рази поспіль невірно введений ПІН-код. Банк також вважає, що ПІН-код намагаються вкрасти шахраї, тому тимчасово обмежує операції по картці. Через 24 години блокування картки автоматично скасується.
  4. Закінчився термін дії картки.
  5. За рішенням суду. Це може статися, коли власник картки має неоплачені штрафи, позики, борги тощо. Тоді кредитори звертаються до суду, і врешті картку можуть заблокувати.

Є ще одна причина, вона особливо актуальна під час війни. Багато людей оголошують збори грошей для різних потреб, і так з різних рахунків, карток починають надходити гроші. У такому випадку до людини, що організувала збір, виникає підозра у відмиванні коштів. Адже часто під виглядом таких зборів працюють шахраї.

Тому щоб картку не заблокували, людині достатньо звернутися до менеджера банку та повідомити і довести, що гроші збираються для конкретної потреби. Проблем можна уникнути, зокрема, зробивши це ще до публічного оголошення збору.

Що робити, якщо картку заблокували?

У такому випадку потрібно дзвонити в банк. Співробітник може попросити дані паспорта і кодове слово і з'ясує причину блокування. Крім того, у клієнта можуть попросити подати заяву в письмовій формі безпосередньо в офісі або філії банку. Але якщо блокування сталося через помилкове введення PIN-коду, картку можна розблокувати дистанційно.

"Якщо Ваш телефон підтримує режим тонового набору номера, у деяких банків існує екстрена кнопка блокування/ розблокування картки. Так вас відразу з'єднають з оператором без черги. Якщо перебуваєте в міжнародному роумінгу, заощадите чимало грошей", – пояснили у Фонді.

При цьому, якщо картку заблокував банк, то розблокувати її можна різними способами. А от якщо це зробили платіжні системи, то це неможливо, і картку доведеться тільки перевипускати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.