Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нові правила переказу грошей на банківські картки з 1 серпня – про що треба знати

Розбиралися, яка нова графа з'явиться у квитанції, яку видає термінал під час поповнення рахунку

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

З 1 серпня зміняться правила зарахування готівки на картку

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні запроваджують нові правила переказу грошей та поповнення рахунку через термінали. Відтепер здійснити "таємне" внесення готівки на банківську картку не вийде.

Про це йдеться у постановах Національного банку України від 30 червня 2023 року №89 та №90, які набудуть чинності з 1 серпня 2023 року.

У квитанції, які видаються терміналом під час поповнення рахунку готівкою, додається ще одна графа — номер телефону того, хто поповнює рахунок.

Зарахування готівки на рахунок здійснюватиметься лише через мобільний телефон платника. Тобто платник повинен буде виконати таку послідовність операцій:

  • ввести номер мобільного телефону на екрані ПТКС (програмно-технічного комплексу самообслуговування – так званого термінала);
  • одержати на цей номер одноразовий пароль (шляхом повідомлення або за допомогою телефонного дзвінка);
  • ввести на екрані термінала одноразовий пароль, що підтверджує згоду на виконання платіжної операції;
  • отримати квитанцію.

Тільки у такому разі грошове поповнення буде зараховано. Але такий моніторинг за допомогою телефонного номера діятиме не завжди.

Без моніторингу буде дозволено здійснювати такі операції:

  • оплату комунальних платежів (квартплати та комунальних послуг, стаціонарного телефонного зв’язку, телебачення, електроенергії, газу, інтернету, охорони);
  • оплату квитків для залізничних перевезень (включаючи приміські);
  • оплату проїзду у міському та приміському транспорті (включаючи оплату електронних квитків для проїзду у такому транспорті);
  • оплату маршрутних пасажирських перевезень;
  • поповнення проїзних та транспортних карток для проїзду у міському та приміському транспорті;
  • сплату податків, штрафів, адміністративних послуг, зборів та інших платежів до бюджету.

На що треба звернути увагу — фінансовий моніторинг за допомогою телефонного номера здійснюватиметься лише для поповнення власного рахунку чи рахунків інших осіб. Тобто тепер неможливо буде отримати гроші на рахунок, пославшись, умовно кажучи, на "таємного шанувальника", який захотів поліпшити ваш фінансовий стан і залишитися невідомим.

Комісія за зняття готівки на касі

Ця послуга доступна в багатьох фінансових установах України та передбачає, що клієнти можуть отримати суму з рахунку одночасно з проведенням операції оплати через POS-термінал, який встановлено на касі торгово-сервісних підприємств. Власникам Mastercard і Visa не потрібно стояти в чергах до банкоматів чи кас відділень.

Водночас Ощадбанк встановив комісію на здійснення таких транзакцій. Інформація про плату доступна в тарифах на офіційному сайті. Один з користувачів відмітив, що подібна комісія існує тільки в Ощадбанку, навіть якщо зняття відбуватиметься з пенсійної картки. А знають про розмір відрахування далеко не всі клієнти, які будуть здивовані, помітивши на карті меншу суму, ніж розраховували.

Загалом за зняття готівки на касі доведеться заплатити:

  • через POS-термінал Ощадбанку – 2 грн;
  • через POS-термінал інших банків – 1,5% +5 грн.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ПриватБанк може заблокувати рахунок з коштами від держави. Також ми повідомляли, що ПриватБанк має проблеми з валютою та розповідали, що потрібно знати всім клієнтам.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.