Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Підтримки стане менше: яка ще країна ЄС хоче залишити українців без виплат

Громадяни України, які планують виїхати до Німеччини через війну зараз, можуть не отримати пільги, які країна надавала людям одразу після повномасштабного вторгнення РФ

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У Німеччині вирішують подальшу долю пільг для українських біженців

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Наступною після Польщі країною, у якій можуть суттєво скоротити пільги для українських громадян, може стати Німеччина. Округи країни вже закликають центральну владу скоротити кількість пільг для громадян, які ще прибуватимуть до країни у зв'язку з війною в Україні.

Як пише видання Welt, рада округів вже кілька місяців натякає на перевантаження бюджетів через збільшення кількості біженців.

"Біженці війни з України, які нещодавно прибули до Німеччини, не повинні більше отримувати негайні пільги, а повинні отримувати пільги відповідно до Закону про пільги для шукачів притулку", — вважає президент ради німецьких округів Райнхард Загер.

Тим часом прессекретар найбільшої у Німеччині організації із захисту прав іммігрантів Pro Asyl Тарек Алаов вважає, що цю ідею втілити нереально. Усе тому, що зміна правил суперечить будь-якій правовій рівності

"Це призведе до створення двокласового суспільства для українських біженців. Їх усіх наділили однаковим статусом, адже вони поїхали з рідної країни втекли з одних і тих же причин", — сказав він.

Що з пільгами для українців у Польщі

В одному з останніх інтерв'ю речник уряду країни Пйотр Мюллер натякнув про майбутнє пільг, які отримували українські біженці в рамках Спецзакону. За його словами, пільги не будуть продовжені вже у 2024 році.

"Постанова на початку 2024 року вже не діятиме. Наразі відсутнє рішення про продовження тих речей, які є в законі", — сказав він.

Варто зауважити, що зараз у Польщі відбувається підготовка до майбутніх виборів у парламент, тому деякі політики можуть спеціально акцентувати на скандальних заявах, які турбують суспільство. До того ж між Україною та Польщею досі триває так званий "зерновий конфлікт".

При цьому жодної офіційної заяви щодо скасування пільг для українців від, наприклад, президента Польщі, досі не було.

Чому українці масово виїжджають с Польщі

Українців все менше цікавить сезонна робота у сусідній країні, тож у пошуках фінансової стабільності наші співвітчизники вирушають до Німеччини, Канади та Іспанії.

Через це Асоціація підприємців і роботодавців в Польщі закликала місцевий бізнес забезпечити українцям навчання та забезпечити гідні умови праці.

Нові правила виплат грошової допомоги

Ще на початку року стало відомо, що у Чехії закон "Lex Ukraine V" змінив правила гуманітарних виплат для біженців. Так, спочатку людям платили щомісяця по 5 000 крон (8 600 грн) впродовж пів року, згодом розмір допомоги зменшився до 4 860 крон (8 360 грн) для дорослих і 3 490 (6 000 грн) для дітей.

А тепер ситуація наступна:

  • перші виплати становлять 4 860 крон;
  • заявка на виплати більше не затверджується автоматично, тепер потрібно подати інформацію про дохід;
  • якщо претендент на виплати не знаходить роботу впродовж 150 днів, то сума держдопомоги знизиться до 3 130 крон (5 400 грн) для дорослого;
  • якщо вказана у зверненні адреса відрізнятиметься від інформації в реєстрі жителів, у виплаті відмовлять;
  • подати заяву на першу виплату можна в онлайн і офлайн форматах;
  • біженці з інвалідністю та пенсіонери отримують більше – 7 290 крон (12 500 грн) для дорослих і 5 235 крон (9 000 грн) для дітей.

До речі, деякі українці ще досі можуть розраховувати на отримання особливих пільг у Чехії. Детальніше проц е читайте у нашому матеріалі.

Раніше ми також розповідали, хто з українців може отримати 46 тисяч гривень на картку. Ще ми писали, як ВПО отримати грошову допомогу у жовтні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.