Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Гроші, житло і страхування: кому з українців належать особливі пільги в Чехії

Навіть після закінчення терміну тимчасового захисту деякі категорії українців можуть користуватися допомогою та пільгами

Фото: УНІАН, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Українці в Чехії мають право на деякі пільги

Фото: УНІАН, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

У Чехії, за даними Міністерства праці та соціальних справ, станом на початок вересня проживало майже 70 тисяч українців із вразливістю. Вони мають право на пільги від держави навіть після завершення терміну тимчасового захисту (після 150 днів).

Про це йдеться на порталі proukrainu.blesk.cz.

До вразливих верств населення відносяться:

  • діти до 18 років;
  • студенти до 26 років, які здобувають освіту у чеському університеті;
  • доглядачі дитини віком до 6 років;
  • вагітні жінки;
  • люди похилого віку (65+);
  • особи з інвалідністю та їхні доглядачі;
  • зареєстровані у центрі зайнятості.

Щоб підтвердити вразливість, необхідно надати спеціальні документи. Якщо питання стосується віку, то документальне підтвердження не потрібне. В інших випадках треба мати відповідні довідки в електронній формі.

Пільги для українців у Чехії розповсюджуються на оплату медичного страхування, отримання безплатного житла і фінансових виплат. Що стосується помешкання, то держава платить за проживання лише тієї людини, яка має вразливість. Інші члени сім’ї після завершення терміну тимчасового захисту повинні самостійно забезпечувати себе житлом.

Розмір грошової підтримки для пільгових категорій становить після 6 місяців перебування у країні 4 860 чеських крон (7 675 грн). Іншим українцям виплати скорочують до 3 130 чеських крон (4 943 грн). За умови наявності інвалідності сума дорівнює 7 290 чеських крон (11 513 грн) для дорослого та 5 232 чеських крон (8 263 грн) для дитини.

Штрафи для українців у Чехії

Раніше ми розповідали, що з 1 жовтня у Чехії почне функціонувати спеціальний реєстр для автомобілів з українськими номерами. Тож всім українцям, які приїхали на власних транспортних засобах, необхідно зареєструвати свою машину. Це можна зробити у Міністерстві транспорту Чехії.

З 1 січня процедура стане обов’язковою, а порушення каратимуться штрафами. За ігнорування вимоги водії будуть змушені заплатити до 30 000 чеських крон (приблизно 47 400 грн). Плюс власників автомобілів позбавлятимуть права сідати за кермо.

Під обов’язкову процедуру реєстрації підпадають транспортні засоби, які їздять територією Чехії більше 7 днів з моменту надання водіям тимчасового захисту чи візи з метою толерантності. Відомо, що з 40 000 українських машин на чеських дорогах близько 4 000 не застраховані.

Раніше сайт Pro Гроші писав, хто з українців може отримувати 10 000 грн щомісяця у Чехії. Також ми повідомляли про гроші за повернення в Україну та розповідали, яку програму допомоги хоче запустити Чехія.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.