Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці масово виїжджають з Польщі — в чому причина та чому панікує бізнес

З'ясовували, що змушує наших громадян залишати територію сусідньої держави та куди прямують біженці в пошуках кращого життя

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці їдуть з Польщі в інші країни в пошуках кращого життя

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці почали масово залишати територію Польщі в пошуках кращих умов життя. Тепер представникам місцевого бізнесу стає все важче знайти працівників з нашої країни.

Про це йдеться в матеріалі загальнонаціональної польської щоденної газети Rzeczpospolita.

Як пише видання, на заводах, у готелях та на будівництві, до нещодавна, окрім поляків, найчастіше працювали громадяни України. Але останнім часов стає все більше мігрантів із далеких країн, зокрема з:

  • Філіппін;
  • Індонезії;
  • Кенії;
  • Тунісу.

За словами експертки з ринку праці Анни Судольської, робота, особливо сезонна, вже не приваблює українців. Вона каже, що у 2022 році "кадрові проблеми готельєрів і рестораторів вирішував наплив жінок-біженок з України".

"Сьогодні ми бачимо, що 70-80% з цих людей не повернулися до роботи. Швидше за все, вони повернулися в Україну, поїхали до Німеччини чи деінде на роботу", - говорить Судольська.

Про те, що "Польща програє гонку за іммігрантами з України", попереджає також і Асоціація підприємців і роботодавців дружньої нам країни.

Тому власників бізнесів закликають "заохочувати українців залишатися у Польщі", забезпечивши їм навчання і поліпшивши умови праці.

В польському Управлінні соціального страхування кажуть, що "за нинішніх демографічних тенденцій нам їх (українців – ред.) буде потрібно дедалі більше".

Куди тепер їдуть українці

Згідно з даними Євростату, дійсно, останнім часом вск більше наших громадян виїжджають не до Польщі, а до інших країн – Канади, Іспанії та Німеччини.

Так, на кінець червня у Німеччині проживало понад 1,3 мільйона біженців з України, тоді як у Польщі їхня кількість скоротилася до менш ніж 978 тисяч.

І хоча українці поки що залишаються найбільшою групою іноземців у реєстрах польського УСС, але якщо у 2019 році цей показник становив 75%, то наприкінці липня 2023 року він знизився до 68,2%.

Виплати на дітей в Польщі

Як ми зазначали раніше, сусідня країна не тільки гостинно прийняла в себе чимало українських біженців, але й надає різну фінансову підтримку. В тому числі на дітей. Існують такі програми грошової допомоги (одноразові та регулярні):

  • щомісячні нарахування в розмірі 500 злотих (4 611,40 грн) на кожну неповнолітню дитину в родині (з 1 січня 2024 року сума збільшиться до 800 злотих – 7 378,23 грн);
  • підтримка малозабезпечених сімей в розмірі 95, 124 або 135 злотих (876, 1 143 або 1 245 грн), програма доступна лише родинам, в яких середньомісячний дохід на 1 людину не перевищує 674 злотих (6 216 грн);
  • виплата на дітей, які потребують особливого догляду – 620 злотих (5 718 грн).

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Польща виплатить українцям до 65 тисяч гривень допомоги. Також ми повідомляли, що Польща хоче розширити заборону на імпорт з України та розповідали, що не подобається нашому сусіду.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.