Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чехія змінила правила надання допомоги біженцям: чого позбавили українців

Біженцям приготували оновлені умови проживання у країні відповідно до закону "Lex Ukrajina V"

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Чехія змінила правила перебування біженців з України

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

З 1 квітня українцям, які перебувають у Чехії, по-новому надаватимуть безплатне житло та медичне страхування. Це передбачено нещодавно підписаним законом щодо біженців "Lex Ukrajina V".

Про це повідомляє видання Visit Ukraine.

Уряд Чехії обмежив право українців на безплатні соціальні послуги. Зокрема мова про житло, за яке не потрібно платити. З моменту набуття чинності закону встановився максимальний термін надання оселі – 150 днів, починаючи з дати отримання статусу біженця, тобто дозволу на тимчасове проживання. Якщо людина кілька разів змінила житло, то терміни сумуються. Також враховують час проживання до введення у дію "Lex Ukraine V".

Українцям варто знати, що у разі відмови від одного житла чи полишення його без поважних причин, максимальний термін автоматично вичерпується. Якщо 150 днів безплатного проживання минули до 1 квітня або закінчаться протягом наступних 90 днів, то особам автоматично продовжать таку можливість ще на 90 днів. За цей час вони мають знайти новий дім.

Вагомі зміни стосуються також правил отримання медичного страхування. По завершенню вказаного періоду особи віком від 18 до 64 років більше не зможуть отримувати безоплатні послуги. Держава не сплачуватиме медичну страховку автоматично. Але ця норма не діятиме у випадку, якщо фізичний стан людини не дозволяє їй працювати. Мова про лежачих хворих, жінок з ризикованою вагітністю та осіб з онкологічними хворобами на останніх стадіях, які потребують паліативної допомоги.

Нові правила виплат грошової допомоги

Закон "Lex Ukraine V" також змінив правила гуманітарних виплат для біженців. Раніше вони отримували по 5 000 крон (8 600 грн) щомісяця протягом шести місяців, а потім розмір допомоги становив 4 860 крон (8 360 грн) для дорослих і 3 490 (6 000 грн) для дітей. З 1 квітня ситуація наступна:

  • сума перших виплат дорівнює 4 860 крон;
  • замість автоматичного затвердження заявки, для нарахування потрібно подати інформацію про дохід;
  • у разі відсутності роботи протягом 150 днів сума допомоги від держави зменшиться до 3 130 крон (5 400 грн) для дорослого;
  • якщо вказана у зверненні адреса не буде збігатися з даними в реєстрі жителів, у виплаті відмовлять;
  • подати заяву на першу виплату можна в онлайн і офлайн форматах;
  • біженці з інвалідністю та пенсіонери отримують більше – 7 290 крон (12 500 грн) для дорослих і 5 235 крон (9 000 грн) для дітей.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що прикордонникам Польщі відкриють дані про біженців. Також ми повідомляли, чому українці у Швейцарії можуть залишитися без грошей.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.