Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Оподаткування надходжень на картку: що загрожує українцям за несплату податку

В Україні будь-який дохід підлягає оподаткуванню, але є винятки

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чи потрібно українцям сплачувати податок з надходжень на картку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Відповідно до законодавства України, Державна податкова служба не може перевіряти надходження на особисті рахунки громадян за власним бажанням. Перевірити, коли та скільки грошей надходило на вашу картку податківці можуть лише після судового дозволу.

Про це розповів адвокат Андрій Межирицький.

Він пояснив, що в Україні будь-який дохід підлягає оподаткуванню. Так, до більшості надходжень застосовується податок з доходів фізичних осіб у розмірі 18% та військовий збір в розмір 1,5%.

"Проте, є один практичний момент. Інформація щодо руху коштів по рахунку фізичної особи становить банківську таємницю і відповідно до Закону України "Про банки та банківську діяльність" не підлягає розголошенню нікому в тому числі й органам податкової служби", – розповів він.

За словами адвоката, отримати цю інформацію можуть правоохоронні органи, але лише у рамках розслідування кримінального провадження.

"Але надалі, особливо якщо йдеться про надходження великих сум коштів (понад 150 тис. грн від одного контрагента або більше 400 тис. грн сукупно протягом місяця), я б рекомендував легалізувати такі надходження, зареєструвавшись, як ФОП, або в будь-який інший спосіб", – додав Андрій Межирицький.

Податок на автівки у 2023 році

У 2023 році власники автівок, з року випуску яких минуло не більше п’яти років, а середньоринкова вартість машини становить понад 2 512 500 грн, повинні сплатити транспортний податок.

Розмір податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25 тисяч гривень за кожне авто. Обчислення суми податку покладено на відповідний орган за місцем проживання платника податків.

Податок на нерухомість

У 2023 році податок на нерухомість мають сплатити українці, які володіють:

  • квартирою, загальна площа якої складає понад 60 кв. м;
  • житловим будинком — понад 120 кв. м;
  • різними типами об'єктів житлової нерухомості, тобто, квартирою та будинком — понад 180 кв. м.

Однак з'явилося ще одне правило – якщо площа квартири більша за 300 кв. м, а площа будинку більше ніж 600 кв. м, то розмір податку буде збільшено на 25 000 гривень.

Раніше ми розповідали, який новий вид податку можуть запровадити в Україні вже незабаром. Також сайт Pro Гроші писав, хто з українців має сплачувати податки за додатковий дохід.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.