Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

За додаткові доходи тепер потрібно платити податки: скільки та кого торкнеться

Українцям потрібно самостійно сплачувати податки на певні види додаткового доходу

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

За які види додаткового доходу потрібно сплачувати податки

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Деяким українцям потрібно самостійно створити декларацію та сплатити податок на додатковий дохід.

Про це повідомила Державна податкова служба України.

За який додатковий дохід потрібно сплатити податок

Українці, які окрім основної роботи займаються певною додатковою діяльністю та отримують дохід, мають самостійно сплачувати на нього податок. Розмір такого податку становить 18%.

Йдеться про такі види додаткового доходу:

  • дохід від оренди;
  • оплата незалежної професійної діяльності;
  • іноземні доходи.

До 1 травня 2023 року українцям, які підробляють у неробочий час, фрілансерам, орендодавцям тощо, потрібно заповнити декларацію за період 2022 року та сплатити податок за свої доходи.

Що зміниться для платників податків з 1 квітня

З 1 квітня 2023 року українці зможуть сплачувати податки та збори у готівковій або безготівковій формі, зокрема за допомогою електронних та цифрових грошей. При цьому платники податків не зможуть за допомогою електронних грошей сплачувати єдиний внесок та поповнювати єдиний рахунок.

Як платити податок на нерухомість у 2023 році

У 2023 році власники квартир від 60 квадратних метрів та приватних будинків від 120 квадратних метрів сплачуватимуть податки за період 2022 року. Розмір податку становитиме 97,5 грн за квадрат. Також оновилася й форма декларації. Вона доповнена інформацією щодо:

  • місця розташування об’єктів оподаткування;
  • користування податковою пільгою у звітному періоді;
  • деталізації нарахованих до збільшення сум податкового зобов’язання згідно з п. 50.4 ст. 50 Податкового кодексу України.

Хто зі студентів може отримати податкову знижку на навчання

Йдеться про студентів, які навчаються у вищих навчальних закладах на контрактній формі та сплачували кошти на користь цих закладів.

Податкову знижку можна отримати незалежно від того, в державному, комунальному чи приватному закладі освіти навчається людина. Однак отримати таку знижку може лише фізична особа, яка отримує офіційно заробітну плату і платить податок на доходи.

Раніше ми розповідали, чому можуть арештувати майно українців. Також ми писали, чи покарають підприємців, які не платять податки під час війни. Більше про податки в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.