Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мають знати всі ФОПи: які доходи обов’язково декларувати в Україні

Самостійно задекларувати доходи та сплатити податки – це обов’язок громадянина України

Фото: Pexels, НБУ (Flickr). Колаж: Pro Гроші

Що повинен задекларувати українець

Фото: Pexels, НБУ (Flickr). Колаж: Pro Гроші

В Україні 1 січня стартувала деклараційна кампанія, яка триватиме до 15 травня 2023 року. Фізичні особи-підприємці, які є платниками податків, повинні самостійно подати інформацію про свій майновий стан і доходи за 2022 рік.

Деталі повідомляє Державна податкова служба.

Щоб внести дані в офіційний документ і відправити його до державного органу, необхідно відвідати електронний кабінет платника податків, зайти у розділ "ЕК для громадян", обрати "Податкова декларація про майновий стан і доходи". Щоб відправити документ на перевірку і затвердження, потрібен особистий електронний ключ, які видають кваліфіковані надавачі електронних довірчих послуг.

Існує перелік видів доходів, з яких обов’язково вираховують податки. Весь список прописаний у Розділі 4 Податкового кодексу України. Йдеться про такі доходи:

  • кошти, отримані від податкових агентів, за які одразу не були сплачені податки, що не звільняє їх від цього зобов’язання – заборгованості з великим строком давності, нецільова благодійна допомога тощо;
  • майно чи гроші від осіб, які не є податковими агентами – подарунки, спадщина, продаж рухомого/нерухомого майна, оренда тощо;
  • іноземні надходження;
  • кошти від підприємницької діяльності, якщо ФОП не перебуває на спрощеній системі оподаткування;
  • надходження від незалежної професійної діяльності.

Водночас варто уточнити щодо доходів від іноземних громадян/організацій. Чимало біженців, які знайшли прихисток в інших країнах світу, отримують фінансову допомогу від уряду цих держав чи благодійних організацій. Такі надходження потрібно задекларувати, але податок і військовий збір немає потреби платити, оскільки в документі зазначається, що кошти є доходом без податку та збору. Пільга поширюється на всі форми надання допомоги біженцям, адже українське законодавство визначає їх як благодійну діяльність.

Деякі доходи можна не декларувати

Розділ 4 Податкового кодексу також визначає випадки, коли ФОПи можуть не подавати звітну декларацію. Всього таких випадків є чотири, вони включають:

  • операції з продажу/обміну/дарування майна, яке оподатковується за нульовою ставкою;
  • деякі види спадщини;
  • надходження від податкових агентів, які не входять до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.

Зауважимо, що Міністерство фінансів затвердило та ввело в дію з 1 січня поточного року нову форму податкової декларації "Про внесення змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи".

Раніше сайт Pro Гроші писав, що повинні встигнути зробити ФОПи до кінця січня. Також ми повідомляли, що в Україні частково скасували "спрощенку".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.