Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні з деяких виробників хочуть "здерти" ще один податок – хто платитиме

Вважається, що законопроєкт допоможе захистити здоров'я українців

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні може з'явитися податок на цукор

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні планують оподаткувати мінеральні та газовані води, до яких під час виробництва додають цукор чи підсолоджувачі. Розмір податку, а отже, і майбутня ціна напоїв, залежатиме від вмісту цукру.

Про це йдеться у законопроєкт №9032 на сайті Верховної Ради України.

Що передбачає законопроєкт

Ініціатори змін вважають, що законопроєкт допоможе захистити здоров'я українців за допомогою запровадження додаткових податкових механізмів, спрямованих на зменшення споживання цукру та підсолоджувачів.

Крім того, у пояснювальній записці зазначається, що через надмірне споживання людина може захворіти на діабет. Тим часом в Україні, йдеться у документі, зареєстровано понад 1 млн 400 тисяч осіб хворих на діабет, а майже 3% первинної інвалідності дорослого населення є наслідком захворювання на діабет.

Зазначається, що кожен громадянин нашої держави вживає близько 100 і більше грамів цукру на день, тоді як Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) рекомендує обмежувати споживання цукру до 5% від загальної енергетичної цінності продуктів.

Тож нардепи Анатолій Бурмич та Антоніна Славицька пропонують, щоби виробники продукції за кожні 25 г цукру чи іншого підсолоджувача на літр напою сплачували по 10 грн акцизу. Але на час дії воєнного стану, але не довше, ніж до кінця 2023 року, виробникам напоїв дозволять платити пільгову ставку, яка становитиме 5 грн за 25 г/л.

"Заходи податкової політики, що ведуть до збільшення роздрібної ціни напоїв, які містять цукор, не менше ніж на 20%, призведуть до пропорційного зниження споживання такої продукції", – йдеться у пояснювальній записці.

Зауважимо, що у літрі звичайної солодкої води, яку ми доволі часто купуємо в магазинах, є близько 100 г цукру. Відповідно ставка акцизу для такого напою становитиме 40 грн за літр, а пільгова – 20 грн.

Також додамо, що проєкт закону був поданий до Верховної Ради для ознайомлення 20 лютого 2023 року. Про точну дату голосування наразі невідомо.

В Україні запрацює SMART-ФОП

За словами голови Комітету ВР з питань податкової політики Данила Гетманцева, ця ініціатива стосуватиметься ФОПів третьої групи. Підприємці не просто не будуть подавати звіти. Вони сплачуватимуть податок від доходу автоматично – кошти будуть утримуватись банком у разі надходження на рахунки. Це допоможе значно зекономити час на веденні бухгалтерії.

"Якщо ФОП не хоче зводити видатки й доходи та згодний з тим, що в нього вираховується податок з валового виторгу, то це робитиме замість нього банк. Тобто відбудеться мінімізація часових витрат на ведення бухгалтерії", – пояснив Гетманцев.

SMART-ФОП планують ухвалити в першому кварталі 2023 року і запустити до вересня.

Раніше ми розповідали, хто з українців може не сплачувати податок на нерухомість.Більше про податки в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.