Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Новий етап для гривні: чи підтримав МВФ рішення НБУ щодо скасування фіксованого курсу

Нацбанк успішно виконав усі умови, які були необхідні для переходу до керованої гнучкості обмінного курсу

Фото: УНІАН, МВФ/Facebook. Колаж: Pro Гроші

МВФ підтримав відмову НБУ від фіксованого курсу гривні

Фото: УНІАН, МВФ/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Національний банк України (НБУ) прийняв важливе рішення про перехід від фіксованого курсу гривні до режиму його керованої гнучкості з метою підтримки стабільності національної економіки та валютного ринку. Цей крок отримав підтримку Міжнародного валютного фонду, заявив заступник голови місії МВФ в Україні Натан Епштейн.

Про це пише Ukraine open for business.

"Здатність керувати обмінним курсом таким чином, щоб мінімізувати коливання, здалася нам важливим кроком уперед", — сказав Натан Епштейн.

Рішення про перехід до режиму керованої гнучкості гривні було прийнято в рамках програми, яку НБУ запровадив наприкінці червня. Вона передбачала нормалізацію грошово-кредитної та валютної політики, а саме послаблення валютного контролю та поступове підвищення гнучкості обмінного курсу. Крім того, планувалося повернення до системи таргетування інфляції.

За словами Епштейна, Україна успішно виконала умови, необхідні для відмови від фіксованого курсу. Основними досягненнями були зниження інфляції, зміцнення позицій міжнародних резервів та стабільність на валютному ринку.

Важливо відзначити, що представники МВФ висловили задоволення наявним діалогом між НБУ та Міністерством фінансів України. Цей діалог вважається конструктивним і не ставить під сумнів незалежність Національного банку України.

Що відомо про перехід до керованої гнучкості обмінного курсу

В Україні припинив існувати фіксований курс гривні до долара 3 жовтня. Після цього Нацбанк вже кілька разів встановлював новий курс долара. Станом на 5 жовтня, офіційний курс іноземної валюти 36,6023 гривні за один долар.

Новий режим курсу означає зміни у механізмі його формування. Офіційний курс буде визначатися на міжбанку за активної участі НБУ. При цьому Нацбанк буде компенсувати структурну різницю між попитом і пропозицією валюти, дозволяючи ціні як зростати, так і знижуватися.

Чи варто чекати долар по 42 гривні після скасування фіксованого курсу

Заслужений економіст України Олексій Плотніков у коментарі сайту Pro Гроші розповів, що новий режим обмінного курсу дозволить НБУ впливати на вартість валюти м'яко та уникати різких коливань. Ціна долара може змінюватися в межах коридору 37-39 гривень, і на кінець року можливий курс 42 грн за долар, який був закладений до бюджету.

Раніше ми повідомляли, що в НБУ спрогнозували, чого чекати на валютному ринку. Також ми писали, який курс гривні до долара чекати 5 жовтня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.