Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці даремно хвилювалися? НБУ вперше з 2022 року встановив новий курс гривні до долара

Наступним кроком Національного банку буде встановлення офіційного курсу гривні до долара на 4 жовтня

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

НБУ змінив курс гривні до долара

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Український валютний ринок пережив зміни, які важко не помітити. Йдеться про скасування фіксованого курсу долара. Таке рішення НБУ викликало неабияке хвилювання серед людей, тому багато хто чекав, коли Нацбанк оприлюднить нову вартість іноземної валюти.

Сайт Pro Гроші пропонує дізнатися, який курс долара встановив НБУ.

Нацбанк вперше з 2022 року змінив курс долара

Національний банк України опівдні 3 жовтня оприлюднив довідкове значення курсу гривні до долара, яке становить 36 гривень 57,44 копійки за долар. Це майже не відрізняється від офіційного курсу на сьогодні, який складає 36 гривень 56,86 копійки за долар. Ця невелика зміна курсу гривні сталася вперше з 21 липня 2022 року і це створює важливий контекст для подальшого розвитку подій на валютному ринку України.

На міжбанківському валютному ринку ситуація теж дещо змінилася. Станом на 13:00 торги за долар стали активними, як ніколи. Попит на валюту перевищує її пропозицію, і майже єдиним продавцем на ринку є Національний банк України. Шляхом своїх операцій з продажу Нацбанк змушує курс гривні знижуватися порівняно зі вчорашнім стандартним діапазоном, який становив від 36,5686 до 36,9343. Деякі угоди виконуються за цінами в межах 36,61-36,66 гривні за долар.

НБУ запровадив режим керованої гнучкості обмінного курсу

2 жовтня Національний банк України анонсував впровадження керованої гнучкості обмінного курсу. Такий крок спрямований на "посилення стійкості валютного ринку та економіки". Замість тривалої фіксації обмінного курсу, яка може призвести до накопичення ризиків для економіки та фінансової системи, НБУ розглядає можливість зміни курсу на основі операцій на міжбанківському валютному ринку.

Ця система керованої гнучкості відрізняється від режиму "плаваючого курсоутворення", який діяв в Україні до початку повномасштабної війни. Відзначають, що керована гнучкість дозволить компенсувати структурний дефіцит валюти на ринку та "згладжувати курсові зміни". Це може допомогти зберегти стабільність і підтримати економічний розвиток України в умовах сучасних геополітичних викликів.

Раніше ми повідомляли, що відбувається з доларом без фіксованого курсу. Також ми писали, що в НБУ роз'яснили, кого торкнеться перехід до керованої гнучкості обмінного курсу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.