Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курс долара буде дивувати? В НБУ спрогнозували, чого чекати на валютному ринку

В Нацбанку анонсували подальші дії після скасування фіксованого курсу гривні до долара

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В НБУ спрогнозували ситуацію з курсом долара

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Попри те, що Національний банк відмовився від фіксованого курсу гривні до долара, значних стрибків на валютному ринку очікувати не варто. В умовах війни жодного повноцінного "плавання" курсу бути не може.

Про це розповів заступник голови НБУ Юрій Гелетій в інтерв'ю виданню "Мінфін".

За його словами, наразі міжнародна підтримка залишається високою, а Нацбанк має достатні резерви для балансування валютного ринку.

"Наші інтервенції повністю покриватимуть дефіцит валюти, спричинений війною. До того ж ми забезпечуватимемо рух курсу як в один, так і в інший бік. Курс коливатиметься в обидва боки, а НБУ жорстко обмежуватиме ці коливання", – сказав Гелетей.

Водночас він переконаний, що в умовах повномасштабної війни значних стрибків бути не може.

"Ми розуміємо, що під час війни жодного повноцінного "плавання" курсу бути не може. Тобто ніяких значних стрибків, ніяких непередбачуваних сплесків, лише контрольована ситуація та мінімальні коливання", – запевнили в НБУ.

Що прогнозують експерти

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков у коментарі Pro Гроші пояснив, що на практиці можуть означати нововведення регулятора.

За його словами, тепер вартість національної валюти України буде формуватися відповідно до попиту та пропозиції на міжбанку. При цьому Нацбанк буде м'яко впливати на курс валюти, не допускаючи різких коливань, щоб ефективно реагувати на ринкові умови та не створювати непередбачуваних рухів.

"Умовно кажучи, якщо зараз курс знаходиться в межах 37-38 грн, то після цих змін він, можливо, коливатиметься в межах 37-39 грн", – пояснив Плотніков.

Водночас експерт не виключив, що ближче до кінця року курс долара в Україні може зрости до 42 гривень. Оскільки це той параметр, який було закладено до держбюджету на 2023 рік.

При цьому Плотніков вважає, що спровокувати підвищення курсу долара може збільшення попиту на купівлю валюти.

"Можливо, якесь ворушіння й буде, я навіть підозрюю, що буде спроба з боку валютних спекулянтів на цьому фоні продати долари за завищеним курсом. Проте, чи знайдуться покупці, які готові на готівковому ринку купувати валюту тут і зараз по 40 грн за долар, я дуже сумніваюся в цьому", – сказав експерт.

Він пояснив це тим, що у багатьох українців зараз небагато грошей на руках і немає за що купувати валюту.

Раніше в НБУ пояснили, кого торкнеться відмова регулятора від фіксованого курсу гривні до долара. Також ми розповідали, який курс долара встановив НБУ після запровадження змін.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.