Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

НБУ встановив новий курс: скільки коштують іноземні валюти в Україні

Розповідаємо, який офіційний курс євро, злотого та долара спостерігають українці у вівторок, 12 вересня

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Нацбанк оновив курсові показники євро та польського злотого

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Національний банк України оновив показники офіційного курсу іноземних валют на вівторок, 12 вересня. Незмінним залишається лише курс долара, який регулятор зафіксував на одному рівні після початку повномасштабної війни.

Про це йдеться на сайті НБУ.

Офіційний курс іноземних валют

Станом на 12 вересня євро дещо здорожчав, але ці зміни не є суттєвими, адже курс іноземної валюти зріс лише на кілька копійок:

  • 39,19 грн/євро (+0,07 грн).

Польський злотий також змінив своє значення, але трохи в інший бік. Його офіційний курс наразі становить:

  • 8,44 грн/злотий (-0,02 грн).

Офіційний курс долара поки що залишається на фіксованому рівні – 36,56 грн. НБУ вже починає готувати населення до майбутнього скасування фіксованого курсу та пропонує запровадити курсовий коридор, де долар зможе демонструвати певні коливання, але лише в межах визначених позначок.

Офіційний курс іноземних валют на 12 вересня
Офіційний курс іноземних валют на 12 вересня
Фото: НБУ

Коли долар може різко здорожчати

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков у коментарі сайту Pro Гроші пояснив, що для того, аби долар різко здорожчав, потрібне якесь значне потрясіння.

Це може бути, наприклад, відмова у західній фінансовій допомозі, впровадження неочікуваних нових правил від Національного банку України (НБУ), несприятлива ситуація на фронті для української сторони.

Проте, навряд чи це може статися у найближчому майбутньому, адже навіть курсовий коридор не змусить долар надовго затриматися на найвищій позначці.

Чому українці більше купують долари, а не євро

Олексій Плотніков зазначив, що це скоріше традиція, аніж правило. Наприклад, коли у різних країнах світу, зокрема в країнах східної Європи, з'явилася можливість вільно купувати іноземну валюту, то найпопулярнішими стали долари. Десь спершу була німецька марка, а потім, відповідно, і євро.

В Україні першою іноземною валютою вважається долар, тому люди звикли бачити в різних оголошеннях про продаж нерухомості, авто ціни саме в доларах. Відповідно, більше обмінюють долари, а не євро.

Раніше ми розповідали, що буде з курсом долара до кінця вересня. Також ми писали, як міняти долари, щоб не втратити гроші. Більше про курс валют в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.