Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Гривні спрогнозували невтішне майбутнє: який курс долара чекають у 2024 році

Невдовзі планується ухвалення проєкту державного бюджету, в якому уряд вкаже розрахунковий курс долара на наступний рік

Фото: УНІАН, Pexels, скріншот. Колаж: Pro Гроші

Мінфін спрогнозував курс долара наступного року

Фото: УНІАН, Pexels, скріншот. Колаж: Pro Гроші

У 2024 році передбачається значне послаблення гривні. Представники Міністерства фінансів і бізнес-середовища вважають, що наступного року долар коштуватиме понад 41 гривню. Адже чинників, які б стимулювали зміцнення національної валюти, наразі немає.

Про це йшлося на заході, організованому Європейською Бізнес Асоціацією "EBA Global Outlook: Нова економіка України".

Під час свого виступу міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що прогнози для курсу невтішні. Міністерство економіки та інші уповноважені структури, на які орієнтується Мінфін, дали сигнал щодо потенційного ослаблення гривні у 2024 році.

"Нас турбує зміцнення гривні. У нас немає жодних фундаментальних чинників для цього. Це мінус, про який ми комунікуємо з Національним банком та Міжнародним валютним фондом. Це мінус для експортерів. На наступний рік передбачаємо курс 41,4 грн/дол.", – сказав міністр.

Такий показник приблизно сходиться з очікуваннями бізнесу. Раніше в Європейській Бізнес Асоціації робили свій прогноз курсу американської валюти у 2024 році – до 41 грн за долар.

Нагадаємо, журналісти сайту Pro Гроші запитували в доктора економічних наук Олексія Плотнікова, чого чекати від курсу у вересні. Він зауважив, що кардинальних змін у показниках відбутися не повинно, але зробив поправку на ухвалення до 15 вересня проєкту державного бюджету.

Мова про розрахунковий курс на наступний рік. Передбачається, що він дорівнюватиме 42 гривні за долар. Хоча в інструкції щодо підготовки бюджетних запитів, яку оприлюднило Міністерство фінансів, середній обмінний курс гривні до долара США – 41,4 грн. До речі, в тому ж документі на 2025 рік передбачили курс 44,5 грн/дол., а на 2026 рік – 43 грн/дол.

Інструкції Мінфіну щодо підготовки бюджетних запитів
Інструкції Мінфіну щодо підготовки бюджетних запитів
Фото: Скриншот: Pro Гроші

Чому українці віддають перевагу долару, а не євро

Редакція сайту дізналася в Олексія Плотнікова, чому склалася тенденція переважання долара над євро серед наших громадян. Попит на американську валюту значно перевищує попит на європейську, але це дивно, враховуючи сусідство з Євросоюзом і намагання самим вступити до ЄС.

На думку експерта, справа в історичних факторах і традиціях. У деяких країнах Східної Європи, коли вперше з’явилася можливість вільно купувати іноземну валюту, це були саме долари. Вони набули великої популярності, не залежачи від вподобань українців.

"Тенденція виникла ще на початку незалежності, коли люди отримали можливість вільно купувати валюту, і це було безпосередньо після розпаду Радянського Союзу, де це забороняли й піддавали переслідуванням", – констатував Плотніков.

Іншими словами, історично склалося, що долари з’явилися першими, тож українці просто звикли до цієї валюти більше. Саме тому сьогодні встановлюється курс гривні до долара, а все інше перераховується. Не виключено, що якби лаври першості свого часу отримала європейська валюта, зараз ситуація в Україні була б інакшою.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що курс долара приготував сюрприз і розповідав, що відбувається в обмінниках і на міжбанку. Також ми повідомляли, що впливало на курс валют цього тижня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.