Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям не варто боятися курсового коридору? Чому насправді може подорожчати долар

Пропонуємо разом з економістом розібратися, які чинники можуть вплинути на різке подорожчання іноземної валюти

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Економіст розповів, коли долар може різко злетіти у ціні

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Долар є однією з найважливіших валют на світовому валютному ринку і має велике значення для багатьох країн, включаючи Україну. Іноді громадяни можуть спостерігати різкі зміни в курсі американської валюти, які можуть суттєво вплинути на економіку та фінансову стабільність країни.

Про те, коли долар може різко злетіти в ціні, розповів доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков у коментарі для сайту Pro Гроші.

Що може вплинути на подорожчання долара

За словами експерта, для того, щоб долар виріс в ціні, потрібне якесь значуще потрясіння. Одним із можливих чинників може бути відмова у західній фінансовій допомозі. У разі, якщо Україна втратить підтримку від партнерів, це може призвести до значного ослаблення національної валюти. Також до потрясінь можна віднести:

  • впровадження неочікуваних нових правил від Національного банку України (НБУ);
  • несприятливу ситуацію на фронті для української сторони.

Тобто, потрібне зовнішнє та внутрішнє потрясіння, яке простимулює ріст курсу іноземної валюти. Однак важливо зауважити, що Олексій Плотніков не передбачає подібних сценаріїв в найближчому майбутньому. Він вважає, що ці фактори є теоретичними та не є ймовірними на сьогодні.

Як може вплинути курсовий коридор від НБУ на вартість долара

Впровадження курсового коридору не стане для українців чимось неочікуваним. Це пов'язано з тим, що Нацбанк вже повідомив про намір погодити це рішення.

Щодо запровадження НБУ курсового коридора, так, долар тоді займе вищу позначку цього коридора. Однак, це все очікувано, до цього все йде, Нацбанк вже анонсував запровадження такого коридора, тому для населення це не буде якимось потрясінням. До того ж після встановлення курсових меж показники долара, виходячи з попиту та пропозиції, будуть кудись коливатися.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Отже, хоча різке зростання курсу долара є теоретично можливим за певних умов, важливо враховувати, що Національний банк України активно працює над стратегіями стабілізації валютного ринку. Громадяни та бізнес повинні слідкувати за розвитком подій та бути готовими до можливих змін на фінансовому ринку, але панікувати та приймати поспішні рішення не є найкращим варіантом в таких ситуаціях.

Раніше сайт Pro Гроші разом з економістом розібрався, чому українці обирають саме долар, а не євро. Також ми повідомляли, який курс долара чекають у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.