Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Не приймайте поспішних рішень – як міняти долари, щоб не втратити гроші

Разом з заслуженим економістом України розбираємося, як оптимізувати обмін грошей та що робити тим, хто купував долар по 40 гривень

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Економіст розповів, як мінімізувати втрату грошей при обміні валют

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Обмін валют – це складний і важливий процес, який може суттєво вплинути на вашу фінансову стабільність. Саме тому у людей виникає питання щодо того, як не втратити свої гроші при обміні валют.

З цим питанням сайту Pro Гроші допоміг розібратися доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков.

Щоб не втратити гроші, потрібно шукати не лише вигідний курс

Перше, що потрібно зрозуміти, це те, що обмін валют – це не просто пошук найвигіднішого курсу. Момент обміну грошей грає важливу роль, адже валютний курс може коливатися, і перед покупкою/продажем валюти потрібно спрогнозувати, коли саме цей курс буде найбільш вигідним для вас.

Наприклад, якщо ви купите сьогодні долар, а завтра він зміцниться, ви виграєте, якщо він, навпаки, здешевшає, то ви програєте. Тобто, по-перше – це момент, по-друге – це безпека обміну, аби не залишитися зовсім без грошей. Також потрібно орієнтуватися на мету, потребу, чого ви хочете досягти, обмінюючи ту чи іншу валюту.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Щоб вгадати саме той момент, потрібно вивчити тенденції курсу валюти протягом певного часового періоду. Економіст порекомендував подивитися, які показники були вчора, позавчора та протягом тижня.

Якщо ви помічаєте, що курс валюти падає, то це може вказувати на його подальше знецінення, і вам може бути вигідніше почекати. Ніхто не може гарантувати точний результат, але деякі імовірності можна передбачити.

Українцям потрібно враховувати ризики

Люди, які міняли долари при високому курсі, а зараз він дещо знизився, можуть відчути, що вони втратили гроші. Однак важливо розуміти, що валютний ринок динамічний і непередбачуваний. Було чимало ситуацій, коли курс валюти змінювався дуже швидко і несподівано.

Зараз НБУ зазначає, що станом на 1 січня 2025 року курс долара сягне позначки 42 гривні, тобто, такі люди можуть почекати та потім обміняти долари й нічого не втратити, звісно, якщо їм зараз гостро не потрібні гроші. Але знову ж таки, прогнози – це завжди імовірність, цього може навіть не статися. Тому зараз рішення лише за громадянами, що вони хочуть, – зазначив Олексій Плотніков.


Можна зробити висновок, що обмін валюти – це завжди ризик, тому немає однозначної відповіді на питання щодо того, як не втратити гроші. Однак, дотримуючись порад економіста, ви зможете мінімізувати процент втрати коштів.

Раніше ми повідомляли, що відбувається з курсом в обмінниках та на чорному ринку. Також ми писали, як змінилася процедура банкрутства для українців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.