Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вплив СРСР? Чому українці надають перевагу долару, а не євро

Разом з заслуженим економістом України розібралися, чому в нашій країні має великий попит саме американська валюта

Фото: Pixabay, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Економіст розповів, як вибір українців формує валютний ринок країни

Фото: Pixabay, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

На сучасному українському валютному ринку можна відзначити цікаву тенденцію: великий попит на долар, у той час, як євро не користується такою великою популярністю серед громадян. Чому так відбувається, і які чинники призвели до цієї ситуації?

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України, Олексій Плотніков, розповів з цим це пов'язано у коментарі для сайту Pro Гроші.

Чому українці обирають долар, а не євро

Ця тенденція має свої коріння в історичних факторах та традиціях. У різних країнах світу, зокрема в країнах східної Європи, коли з'явилася можливість вільно купувати іноземну валюту, першою іноземною валютою, яка набула популярності, стали долари. Наприклад, це стосується Польщі, України, та Угорщини. В якихось інших країнах спершу була німецька марка, а потім, відповідно, і євро.

Тобто, це традиції, у нас першою іноземною валютою вважається долар, наприклад, навіть якщо побачити якісь оголошення про продаж нерухомості або авто, то ціна вказана буде в доларах, якщо такі оголошення дивитися в Сербії, Македонії, Болгарії, то там вартість буде вказана у євро.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Такий вибір іноземної валюти може не бути пов'язаний з особливими уподобаннями українців стосовно долара. Така тенденція виникла ще на початку незалежности країни, коли люди отримали можливість вільно купувати валюту, і це було безпосередньо після Радянського Союзу, коли це було заборонено і супроводжувалося карними переслідуваннями.

Те що українці більше купують долари, вони просто звикли до цієї валюти, оскільки для нас перша іноземна валюта – це саме долар. У нас встановлюється курс гривні до долара, а все інше перераховується. Якщо в ті часи Україна стала державою, яка використовувала євро для якихось закупівель, то зараз ситуація виглядала б дещо інакше, – пояснив Олексій Плотніков.

Чи впливає такий вибір українці на валютний ринок

Варто зазначити, що ця тенденція не має значущого впливу на валютний ринок України, оскільки українці вже протягом 32 років активно купують іноземну валюту, і долар завжди є в резерві для непередбачених ситуацій. Якщо раптово збільшиться попит на євро, можуть виникнути технічні труднощі в обмінних пунктах через нестачу євро, але це питання вирішується на технічному рівні.

Раніше сайт Pro Гроші разом з економістом розібралися, що буде з курсом долара наступного тижня. Також ми повідомляли, як може змінитися вартість іноземної валюти до кінця вересня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.