Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Наслідки війни: кому із аграріїв виплатять чималу компенсацію

У Верховній Раді розповіли, на яку нову компенсацію можуть претендувати деякі аграрії

Фото: УНІАН

Аграріям в Україні нададуть безповоротну компенсацію

Фото: УНІАН

Українським аграріям держава вирішила надати ще одну фінансову підтримку на тлі війни. Так, на допомогу зможуть розраховувати сільгосптоваровиробники, які виробляють продукцію на зрошувальних землях.

Про це йдеться на сайті Верховної Ради України.

Мова про те, що таким аграріям нададуть бюджетні дотації. Крім аграріїв, допомогу також отримають організації водокористувачів.

Відомо, що фінансування відбуватиметься на безповоротній основі. На отримані з бюджету гроші аграрії зможуть:

  • реконструювати існуючі та/або збудувати нові меліоративні системи, зокрема з використанням зрошення дощуванням або краплинного зрошення (трубопроводи, гідротехнічні споруди тощо);
  • купити дощувальну техніку та насосне обладнання і запчастини до них
  • встановити краплинне зрошення українського виробництва.

Підприємствам покриватимуть близько 25% вартості витрат на основі проєктної документації. Планується, що суми будуть наступними:

  • 13 250 гривень виплачуватимуть на 1 гектар оброблюваних угідь для зрошення дощуванням, але не враховуватимуть вартість поливної техніки та обладнання, яке використовується для поливу;
  • 25 300 гривень — на один гектар оброблюваних угідь для зрошення дощуванням з урахуванням вартості поливної техніки та насосного обладнання;
  • 24,5 тисячі гривень — на один гектар оброблюваних угідь для краплинного зрошення, плюс вартість обладнання для краплинного зрошення та насосного обладнання від українського виробника.

Водночас організації водокористувачів на державні кошти відновлюватимуть, реконструюють, модернізують та проведуть капітальний ремонт станцій.

Дотація так само буде безповоротною, її розмір становитиме до 50% вартості витрат (без урахування податку на додану вартість), виконаних відповідно до проєктної документації.

Аграрний сектор потерпає від збитковості

Вперше за останні 20 років в аграрному секторі фіксують збитковість зернових та олійних культур. За словами гендиректора компанії ІМК Алекс Ліссітса, втрати на ринку є наступними:

  • озима пшениця – до мінус 19 доларів за тонну;
  • кукурудза – до мінус 48 доларів за тонну (у 2024 році показник становитиме мінус 26 доларів);
  • соняшник – до мінус 11 доларів за тонну (у 2024 – до мінус 21 долара).

Негативна ситуація виникла через подорожчання добрив та пального, через що здорожчала собівартість вирощування зернових та олійних культур.

До того ж знизилися показники на фоні несприятливих умов, серед яких – значна кількість замінованих земель.

Нові виплати аграріям

Наступного року аграріям на деокупованих територіях надаватимуть безповоротну фінансову допомогу. Для цього у проєкті бюджету вже запланували суму у 800 мільйонів доларів.

Очікується, що фінансову допомогу надаватимуть на основі площі земель, оскільки така підтримка є найефективнішою. Така допомога стане доступною з 2024 року завдяки фінансуванню з боку Європейського Союзу.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, від яких зернових культур хочуть відмовитися українські аграрії та чому. Також ми писали, яка крупа в Україні рекордно подешевшала.

Також нагадаємо, що прямі збитки від війни в сільському господарстві України станом на кінець 2022 року сягнули 6,6 мільярда доларів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.