Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні подешевшала популярна крупа – що тепер можна купити за нижчою ціною

Ціни на гречану крупу в Україні знизилися майже у два рази, як порівняти з минулим роком

Фото: Pexels

В Україні подешевшала популярна крупа

Фото: Pexels

Одна з популярних українських круп – гречка – значно подешевшала останнім часом. У продуктових магазинах з'явилася велика пропозиція товару після збирання врожаю.

Про це повідомляє видання Agronews.

Чому впала ціна на гречку

У 2022 році ріст цін на гречку відбувався до вересня. Поступове зниження почалося з надходженням продукції нового врожаю. Так само сталося і цього року.

"Якщо у серпні гречку в українських магазинах можна було купити по 45,61 гривні, то зараз ми бачимо зниження вартості ще більше", – йдеться у повідомленні.

Де купити дешеву гречку

Agronews рекомендують супермаркет "Сільпо". Зазначається, що там можна знайти найвигіднішу пропозицію на ринку. Наразі у "Сільпо" кілограм крупи коштує 27,99 гривні.

"У супермаркеті Varus українцям теж пропонують товар за досить демократичною ціною 29,90 гривень за упаковку, де кілограм крупи", – пишуть на порталі головних аграрних новин.

А от супермаркет АТБ продає гречку по 32,90 гривень за кілограм, що вище за вартістю, ніж у магазинах, що були згадані вище.

Чи подешевшає крупа ще більше

Під кінець року ціна на дешевшу гречку може знизитися до 30 грн. Ціна ж на дорожчу гречку впаде до 55 грн. Про це заявив виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий.

Зазначається, що на зниження вартості гречки вплине рекордний цьогорічний врожай. Площі посіву під гречкою сягнули 141 тис. га, а врожай оцінюють у 191 тис. тонн за внутрішніх потреб у 130 тис. тонн. Наголошується, що гречки буде достатньо для задоволення попиту населення.

Які ще продукти впадуть у ціни цієї осені

Раніше ми писали, як змінились ціни на продукти восени. Йдеться про зменшення цін на деякі крупи, цукор та плодоовочеві товари.

Це пов'язано з продовженням збирання пізніх культур і початком сезону цукроваріння. Про це розказав директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", академік НААН Юрій Лупенко.

Також зазначається, що з серпня по вересень впали у ціні:

  • олія соняшникова (-1,6%);

  • риба та продукти з риби (-0,4%);

  • овочі (-9,7%);

  • фрукти (-5,1%);

  • хліб і хлібопродукти (-0,6%).

За цей же проміжок часу дорожчими стали:

  • м’ясо та м’ясопродукти (+1,1%);

  • яйця (+12,3%);

  • цукор (+1,2%);

  • молоко (+0,5%);

  • масло (+1,3%);

  • сир і м’який сир (+0,4%).

Також прогнозується, що до кінця року на 12-13% можуть подорожчати борщові набори, молоко, м'ясо та хліб.

Раніше сайт Pro Гроші писав про зберігання продуктів під час блекауту. Також ми пояснювали, коли покупцям можуть заплатити більше при поверненні товару.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.