Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Аграріям нарахують нові виплати – хто зможе отримати

ЄС надав Україні 800 мільйонів гривень для допомоги сільгосппідприємцям у 2024 році

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Аграрний сектор отримає підтримку від Європи

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українські аграрії на деокупованих територіях у 2024 році мають змогу отримати безповоротну фінансову допомогу. Підтримка фермерів охоплює надання виплат та постачання ресурсів, таких як насіння і добрива.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства аграрної політики.

"У проєкті бюджету на 2024 рік заплановані виплати на підтримку аграріїв на деокупованих територіях – майже 800 млн гривень. Це 20 млн євро, наданих Україні ЄС. Це безповоротна допомога для сільгосппідприємців", — сказав перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.

Найбільш ефективним для фермерів вважається фінансова підтримка на основі площі землі. Ця допомога планується бути доступною з наступного року завдяки фінансуванню з боку Європейського Союзу. Фермери зможуть її отримати, якщо вони зареєстровані у Державному аграрному реєстрі та мають права власності або оренди на землю.

Також, як було зазначено Висоцьким, у проєкті державного бюджету на 2024 рік передбачено виділення 2 мільярдів гривень компенсації за послуги з розмінування сільськогосподарських земель.

Додатково урядовець наголосив, що набрали чинності зміни до програми "Доступні кредити 5-7-9", які передбачають спеціальні умови фінансування для підприємців, що працюють на територіях, які були визнані вільними від окупації. Зокрема, були чітко визначені категорії таких територій з метою полегшення доступу сільськогосподарським підприємцям до кредитів.

"Оновлені пільгові умови за програмою "Доступні кредити 5-7-9" передбачають ставку 1% річних протягом перших двох років і 3%, починаючи з третього року кредитування. Решта компенсується з держбюджету. Фактично – це безплатний кредит, який допоможе аграріям на деокупованих територіях відновити своє виробництво", – наголосив Висоцький.

Чому аграрії б’ють на сполох

Аграрний сектор в Україні вперше за 20 років став збитковим. Основними статтями витрат, які призвели до негативної ситуації на ринку, є добрива і пальне. Через високі показники собівартості вирощування зернових та олійних культур аграрії втрачають кошти. Наприклад, залежно від врожайності озимої пшениці у 2023 році, збитки на цій культурі можуть сягнути 19 дол./т.

"По кукурудзі збитки цьогоріч прогнозуються на рівні мінус 48 дол./т, наступного року – мінус 26 дол./т", – констатував генеральний директор компанії ІМК Алекс Ліссітса.

Склалася несприятлива ситуація з соняшником, хоча його ніколи не вирощували зі втратами. Але мінусова тенденція добралася і до цієї культури: мінус 11 дол./т цього року, наступного – орієнтовно мінус 21 дол./т.

На жаль, війна внесла свої корективи, через що у 2024 рік аграрний сектор заходить з досить низькими показниками. З огляду на це, період кінця 2024 – першої половини 2025 років може стати критичним і призвести до масового банкрутства агропідприємств. Водночас подібний розвиток подій є лише припущенням, і навіть за поганих умов робота сектору в цілому не зупиниться.

Раніше ми писали, за що можна буде отримати компенсацію. Також повідомляли, які зернові культури відмовляються вирощувати аграрії та в чому причина.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.