Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Аграрії відмовляються вирощувати деякі культури — в чому причина

Розбиралися, чому стало збитковим вирощувати в нашій країні пшеницю, ячмінь та ріпак, а також які культури збираються сіяти фермери наступного року

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Аграрії відмовляються вирощувати пшеницю через збитковість

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українські аграрії хочуть скорочувати посівні площі деяких сільськогосподарських культур. Причина полягає у збитковості їхнього вирощування, адже отримані прибутки не покривають витрати.

Про це повідомив директор агропідприємства у Хмельницькій області Олег Скрінчук.

"Ми продали у 2021 році пшеницю по 8 тис. грн з ПДВ. Сьогодні пшениця від 5 400-6 000 тис. грн, це з ПДВ. Відняти ще ПДВ — то виходить збиткова повністю. Це дуже дорога культура, хоча в нас і непогана урожайність. Але все одно вона буде збитковою за таких цін. Ми не плануємо на другий рік сіяти пшеницю", — пояснив він.

Як змінились ціни на ячмінь та ріпак

Аграрій зазначив, що ціни впали й на ячмінь, якого вже зібрали цього літа 1 158 т з урожайністю 89 ц/га за середньої урожайності по області 40 ц/га.

"Ціни сьогодні на фуражний ячмінь — 3,5 тис. грн з ПДВ. Тобто це практично в збиток його вирощувати. Ціни впали набагато. В нас ще залишилась кукурудза. Якби ми продавали її в лютому — по €170, а зараз вже по €130. Складний рік, і ціни піднялися на все: дизпаливо зараз подорожчало, ввели ПДВ, все росте, а ціни дуже низькі", — пояснює Олег Скрінчук.

За його словами, наступного року відмовляться від вирощування не тільки пшениці, а і ячменю та ріпаку.

"Сьогодні ріпак у нас збитковий: якщо ми продавали по 17 тис. грн торік, раніше ще був вищий — до $500 та навіть $700. Зараз ріпак у п'ятницю торгувався ще 15 тис. грн, сьогодні вже 14 тис. грн. На тисячу гривень впав за три дні. Далі прогнозують, що він ще буде падати", — зазначає генеральний директор агропідприємства.

Водночас 300 га ріпаку потрапили під град, відповідно, урожайність зменшиться приблизно на 50%, розповів аграрій.

Які культури зараз вигідно вирощувати

Натомість Олег Скрінчук вважає, що вирощуватимуть сою й соняшник. Вони добре продаються, і їх вирощування не настільки дороге, як, приміром, пшениці.

Чому коливаються ціни на пшеницю

Як розповідав раніше сайт Pro Гроші, вартість зернової культури залежить від різних факторів, які позначаються на попиті та пропозиції цього зерна на світовому ринку. Головним чином на ціноутворення впливають:

  • обсяги зберігання пшениці з попередніх врожаїв;
  • розмір поточного виробництва;
  • погодні умови (повені, засухи та інші явища).

Крім того, конфлікти або воєнні дії в країнах-експортерах або країнах-імпортерах можуть також впливати на збут та вартість зернових. На прикладі блокади російськими силами українських портів стає видно, як такі війни можуть викликати підвищення світових цін на пшеницю.

Раніше ми повідомляли, що в Україні відбувається з врожайністю зернових. Також ми писали, чому Росія знищує українське зерно.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.