Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Наслідки можуть бути фатальними? Що загрожує українцям за несплату кредиту

Адвокат у коментарі журналістам сайту Pro Гроші розповів про наслідки несплати кредиту

Фото: Pexels, Ощадбанк. Колаж: Pro Гроші

Адвокат пояснив, яке покарання чекає українців, які не сплачують кредит

Фото: Pexels, Ощадбанк. Колаж: Pro Гроші

Майже кожен другий українець хоч раз у житті замислювалися над тим, щоб звернутися до фінансових установ аби взяти позику. Проте, небагато з них розуміють справжні ризики, пов'язані з несплатою кредиту.

Редакція Pro Гроші поспілкувалася з адвокатом юридичної компанії Riyako&Partners Миколою Максимовим аби дізнатися, що може статися у разі несплати кредиту.

Яке покарання загрожує українцям у разі несплати кредиту

Інколи трапляються ситуації, коли людина не здатна заплатити за кредит. Проте не варто сильно хвилюватися з цього приводу. За словами експерта, у такому випадку практично відсутні будь-які штрафи чи кримінальна відповідальність в Україні. Це можливо лише в тому випадку, якщо не виконувати судове рішення.

Кримінальна відповідальність може настати у виключних випадках, якщо буде встановлено, що особа ухиляється від виконання судового рішення. Однак, на практиці, за всі роки існування цієї статті можливо декілька десятків осіб притягали до відповідальності, коли були докази, що людина має гроші, майно, але навмисно його ховає та не виконує рішення суду про стягнення кредиту, – пояснив адвокат.

Які існують штрафи за несплату кредиту

Українцям можуть загрожувати штрафи лише в тому випадку, коли таке рішення прийме суд та буде відкрите виконавче провадження. Найбільший штраф, який може загрожувати людині – це виконавчий збір.

Для наочності, припустимо, що суд вирішив стягнути 200 000 гривень за кредитом. В тому разі, якщо судове рішення потрапляє до виконавчої служби, то автоматично нараховується ще 10% від суми, тобто 20 000 гривень. Микола Максимов попереджує, що позбутися цього штрафу важко.

Кому можуть списати борги через війну

Верховна Рада України 1 грудня 2022 року затвердила нові правила списання кредитів. Зміни передбачають звільнення від кредиту позичальників, чия нерухомість або автомобіль були пошкоджені або знищені під час активних бойових дій в країні. Їм необхідно звернутися до кредитора після закінчення воєнного стану, подати заяву та відповідати наступним умовам:

  • якщо це нерухомість, вона повинна бути зруйнована внаслідок дій РФ й бути єдиним місцем проживання сім'ї позичальника або іпотекодавця;
  • якщо це автомобіль, то він має бути знищений через війну в Україні та бути єдиним трансполярним засобом у сім'ї позичальника до 23 лютого 2022 року. Автомобіль вважається зруйнованим, якщо він не може бути відновлений або відновлення є економічно необґрунтованим;
  • заборгованість за кредитним договором на 23 лютого 2022 року не повинна бути простроченою більше ніж на 7 днів.

Разом із заявою про списання боргу позичальник повинен представити документи, які підтверджують вищезазначені умови.

Раніше ми повідомляли, що в Україні обмежать ставки по "швидких кредитах". Також ми писали, що банківське кредитування на порозі змін.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.