Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Банківське кредитування на порозі змін? Чого чекати українцям

З початку широкомасштабного вторгнення банківські резерви під кредитні ризики збільшилися на 33%

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

На позичальників може зменшитися відсоткове навантаження

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

У 2024 році розвиток кредитування напряму залежатиме від розміру облікової ставки НБУ, яка може знизитися до 15%, та ефективності державних кредитних програм. Зокрема йдеться про іпотечну програму "єОселя", програми пільгового кредитування малого та середнього бізнесу "5-7-9", кредитування ОСББ за програмою "Енергодім" тощо.

Про це розповів голова правління ГЛОБУС БАНКУ Сергій Мамедов.

Якщо в країні будуть сприятливі економічні й воєнні умови, то до кінця 2024 року облікова ставка може знизитися до 15%. Своєю чергою це може призвести до зменшення відсоткового навантаження на позичальників.

"Крім того, важливим для нарощування кредитування стануть спеціальні програми з відшкодування відсотків за кредитами в рамках державних кредитних програм", – говорить експерт.

Памʼятайте, що для підприємців-учасників державної програми пільгового кредитування "5-7-9" діють спеціальні програми Київської міської державної адміністрації та Київської обласної державної адміністрації. За ними компенсація відсотків за кредитними договорами складає 99% і 100% відповідно.

Також є кредитування державної програми "Енергодім" від Фонду енергоефективності. Завдяки йому ОСББ можуть отримати компенсацію на енергомодернізацію будинку до 70% від необхідних витрат. Від початку повномасштабного вторгнення банківське кредитування цієї програми було призупинено, але у вересні 2023 року її поновили.

Головні тенденції в банківському секторі, що спостерігалися впродовж 2023 року:

  • У 2023 році головним напрямком розвитку кредитних банківських програм є участь у державній програмі пільгових кредитів для МСБ "5-7-9%" (в загальній структурі виданих кредитів, позики за програмою "5-7-9" складають понад 50%).

  • З лютого 2022 року обсяг чистих активів платоспроможних банків збільшився на 31,5%.

  • Банки нарощували обсяги високоліквідних активів: депозитних сертифікатів НБУ та кошти на кореспондентських рахунках.

  • З лютого 2022 року попит на ОВДП збільшився майже у 2 рази.

  • Обсяг "чистих" кредитів суб’єктам господарювання знизився на 4%.

  • Обсяг роздрібного гривневого кредитного портфеля за півтора року скоротився на 15%.

  • З початку широкомасштабного вторгнення банківські резерви під кредитні ризики збільшилися на 33%.

Наперекір воєнним умовам, банківська сфера демонструє поступове зростання. Ринок очікує, що у 2024 році дана тенденція лише набиратиме обертів.

Раніше ми писали про те, що в Україні обмежать ставки по "швидких кредитах". Також ми писали, що українці зможуть по-новому реструктуризувати борги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.