Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Про деякі кредити можна забути? Кому спишуть борги через війну

Позичальники повинні звернутися до надавачів кредитних послуг вже після завершення дії воєнного стану

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деяким українцям можуть списати борги

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Під час війни українці можуть зіштовхнутися з непередбачуваними обставинами, такими як втрата житла, раптове звільнення з роботи, вимушений переїзд до іншого міста чи країни або ж настання проблем із здоровʼям. Потрібнно знати, що деякі громадяни мають право на списання кредитної заборгованості.

За яких саме умов, пояснили на порталі PRIKHODKO&PARTNERS.

Як відомо, 1 грудня 2022 року Верховна рада затвердила правила списання кредитів для фізичних осіб на нерухомість та автомобілі, які були пошкоджені або повністю зруйновані внаслідок активних бойових дій в державі.

Щоб кредит списали, позичальник повинен звернутися до кредитора після скасування воєнного стану. Позичальник має подати заяву, при цьому сам кредитний договір має відповідати таким критеріям:

  • якщо це нерухомість, то вона повинна бути знищена внаслідок військових дій Російської Федерації та мала стати єдиним місцем для проживання сімʼї боржника або іпотекодавця;
  • якщо це транспортний засіб, то він повинен бути знищений внаслідок військових дій Російської Федерації та бути єдиним у сімʼї боржника на 23 лютого 2022 року. Транспортний засіб вважається знищеним, якщо він не підлягає подальшому ремонту або такий ремонт є економічно необґрунтованим;
  • на 23 лютого 2022 року заборгованість по кредитному договору не повинна бути прострочена більше, ніж на 7 днів.

Разом із заявою про списання боргу позичальник повинен подати документи, які підтверджують вищезазначені критерії.

Кому не нараховують відсотки за кредитами під час воєнного стану

Фахівець юридичної фірми GRACERS, юрист Сергій Савинський пояснив, що відсотки за кредитами нараховують лише тоді, якщо це передбачено укладеним договором. Водночас він зауважив, що існують виключення. Наприклад, щодо військовослужбовців та членів їх сімей, їм відсотки за кредитом можуть не нараховувати, але для цього потрібно дуже постаратися.

"На практиці ми вже зустрічалися з подібними ситуаціями. Потрібно тривалий час вести дискусію з банком, надсилати письмові вимоги, звертатися до Національного банку з метою здійснення заходів врегулювання. Тобто, у такому випадку також можна стикнутися з проблемами", – пояснив Сергій Савінський.

При цьому під час війни кредитори залишають за собою право подавати позови до суду щодо стягнення заборгованості.

Раніше ми писали про те, що в Україні обмежать ставки по "швидких кредитах". Також ми писали, що українці зможуть по-новому реструктуризувати борги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.