Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Кредитний ринок переживає новий етап: українці масово беруть позики

Великий попит на кредити може свідчити про відновлення економічної діяльності в країні

Фото: Ощадбанк/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Українці все частіше почали брати кредити

Фото: Ощадбанк/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Україна переживає період оживлення у сфері кредитування, яке охоплює як населення, так і підприємців. Крім того, фінустанови знижують стави по кредитах. За даними НБУ, протягом серпня кількість виданих кредитів підприємцям збільшилась на 0,7%, а населенню – на 2,9%, що відповідає сумам в 3,5 млрд та 4,6 млрд гривень відповідно.

Про це розповів голова комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев у Telegram-каналі, посилаючись на оперативні дані НБУ.

"Тренд з пожвавлення кредитування продовжується. Це є важливою ознакою відновлення споживчого та інвестиційного попиту та в цілому економічної діяльності", – зазначив Гетманцев.

Споживче кредитування населення демонструє ознаки відновлення. У серпні воно зросло на 4,6 млрд гривень або 2,9%. Загалом, протягом перших восьми місяців 2023 року портфель гривневих кредитів населенню збільшився на 5,5 млрд гривень або 2,3%.


Чому українці почали брати кредити

Одним із головних стимулів для збільшення кредитування населення стала державна програма "єОселя", яка стала доступною для більшості громадян з серпня 2023 року. За підсумками останнього місяця літа, ця іпотека була обрана найбільшою кількістю осіб, ніж будь-коли раніше – 612 кредитів на загальну суму 876 мільйонів гривень.

Крім цього, іншими факторами, які підтримують зростання кредитування як для бізнесу, так і для населення, є:

  • зменшення ставок за кредитами після зниження облікової ставки Національного банку України;
  • затримка визнання непрацюючих кредитів банками та зменшення обсягів відрахувань у резерви під кредитні ризики;
  • отримання рекордних прибутків банківською системою та збільшенню їхнього інтересу до кредитування.

Скільки мільярдів заборгували українці

Мікрокредити мають великий попит серед населення. За останніми пів року, у 2023 році, було укладено 3,8 мільйона угод на отримання грошей на суму 18,4 мільярда гривень.

Кожен місяць українці беруть 650 тисяч мікрокредитів. Загальний борг громадян становить 8,9 мільярда гривень.

Раніше ми повідомляли, що транзакції українців можуть опинитися під загрозою. Також ми писали, що ще один банк України став неплатоспроможним.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.