Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні обмежать ставки по "швидких кредитах": до чого готуватися українцям

Передбачається, що після набуття чинності змін денна відсоткова ставка за мікрокредитами зменшиться

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

ВРУ проголосувала за зменшення ставок по мікрокредитах

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

21 вересня парламент прийняв за основу законопроєкт №9422 від Національного банку України про обмеження ставок мікрокредитувальників. Він має на меті зробити ринок споживчих кредитів більш орієнтованим на людей, конкурентним, стабільним і захищеним.

Документ представлено на сайті Верховної Ради.

Про рішення народних депутатів повідомив Ярослав Железняк в особистому Telegram-каналі:

"Законопроєкт пропонує обмежити максимальну ставку на рівні 1% на день (станом на зараз вона буває 2-3% і більше)".

Зміни підтримали 243 парламентарі, що не надто переважило необхідну мінімальну кількість голосів. Причому більшість – від фракції "Слуга народу", тоді як від "Батьківщини" не надійшло жодного схвального голосу.

Законопроєктом пропонується зменшити максимальну ставку по так званим "швидким кредитам" від мікрофінансових організацій (МФО) та обмежити її 1%. Наразі чимало установ встановили показник 5%, деякі – 2-3%. Виходить, що коштом сумлінних позичальників, які вчасно закривають борги, МФО можуть перекривати втрати від недобросовісних українців.

Як раніше зауважував голова Комітету з питань фінансів, податків та митної політики ВРУ Данило Гетманцев, "ця бізнес-модель дає змогу організаціям видавати кредити будь-кому без перевірки за п'ять хвилин, здебільшого вночі".

Тож при зниженні відсоткової ставки вдасться забезпечити прозорі умови кредитування і захистити права споживачів. Голова НБУ Андрій Пишний, коментуючи ініціативу, наголошував:

"Вражаючі 1500%-1800% річних мають піти у минуле, щоб кредит не перетворювався на фінансове рабство і соціальне вбивство".

До речі, під час перехідного періоду денна ставка дорівнюватиме максимум 2,5%.

Чому українці почали масово брати позики

Раніше ми розповідали, що протягом серпня кількість виданих кредитів підприємцям збільшилася на 0,7%, населенню – на 2,9%. Якщо говорити в сумах, то це 3,5 млрд та 4,6 млрд гривень відповідно. Така тенденція свідчить про ознаки відновлення і появу стимулу серед наших громадян звертатися до банків за позиками.

Причинами цього Данило Гетманцев називав:

  • зниження облікової ставки НБУ, що призвело до менших ставок за кредитами;
  • отримання рекордних прибутків банківською системою;
  • затримка визнання непрацюючих кредитів банками.

Звісно, не можна забувати про такий стимул, як державна програма "єОселя". Вона дозволяє українцям пришвидшити отримання власного житла, користуючись послугами банків. Тобто, завдяки покращеним умовам кредитування, люди звертаються до фінансових установ за позиками.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Зеленський підписав закон про кредитні спілки та розповідав, про які новації варто знати. Також ми повідомляли, коли можна втратити житло через несплату кредиту.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.