Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Інвестують не тільки мільйонери: куди вкласти 1 000 грн і отримати прибуток

Розповідаємо, що можна зробити з невеликою сумою грошей, щоб згодом вийти на пасивний дохід

Фото: Уніан, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Перед початком інвестування треба ретельно дослідити всі процеси

Фото: Уніан, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Часто люди ставлять собі питання про те, що зробити зі своїми фінансами, щоб отримати пасивний дохід і мати хоч якийсь прибуток поза звичайною заробітною платою. Важливо, що інвестувати можуть усі, у тому числі люди, які мають середньостатистичну зарплату по Україні. Але як вийти на нормальний дохід?

Сайт Pro Гроші розповідає, куди можна вкласти 1 000 грн і який прибуток і користь з цього буде.

Почати з простого


Якщо розглядати гроші в контексті капіталу для вкладень, то 1 000 грн це надзвичайно мало. Прибутку з цього майже не буде. Але якщо дивитись на це як спосіб розібратися в механізмі і зрозуміти, як це працює, то почати можна з акцій.

Не всі акції великих компаній вимагають великих сум. Деякі можна купити всього за 14-20 доларів (орієнтовно 500-700 грн). Однак тут є важливий нюанс: треба дивитися на те, як акції конкретної компанії зростали і падали, які є ризики втратити гроші тощо.

Загалом якщо займатись цим, то варто звертатись до брокерів або фінансистів, які зорієнтують у всіх процесах. Якщо без відповідних знань почати інвестувати, то можна легко втратити усе що вклали. А 1 000 грн це теж гроші, з якими неприємно прощатися.

Те ж саме стосується криптовалюти. Почати можна і зі 100 грн. Якщо ви початківець, то треба виділяти ту суму, з якою готові попрощатися, поки не розберетеся.

Теоретично ці гроші можна покласти на депозит. Хоча й дохід буде мізерним. Крім того, за 1 000 грн можна купити ОВДП. Військові облігації нині доступні не лише в банках, а і в "Дії". Це такі цінні папери, які випускає держава, і гроші, які з них залучає, використовує для посилення обороноздатності та фінансування Збройних сил.

Максимальна ставка станом на грудень становить 19,2%. Ці облігації не оподатковуються. Але знову ж, з 1 облігації великого заробітку не буде, до того ж він точно не перекриє інфляцію, яка в листопаді вже становила 26,5%. Їх можна купувати на декілька місяців, або на декілька років. Щоправда, не всі банки дають можливість купити ОВДП на 1 000 грн, а встановлюють мінімальний ліміт, який перевищує цю суму.

Вкладення у майбутнє


Отже, великого прибутку з 1 000 грн не буде. Але вихід із ситуації – накопичувати гроші. Можна взяти цю тисячу, додати ще одну наступного місяця, і так протягом тривалого періоду відкласти певну суму. Вже потім, маючи на руках більшу суму, починати думати про інвестиції.

Але відкладати можна одразу на безтурботне майбутнє. Наприклад, в Україні діють недержавні пенсійні фонди. Раніше з експерткою Вірою Фостяк ми розповідали, що накопичувати собі на пенсію можна з самого молодого віку.

Це можна робити, починаючи з п'ятисот гривень кожного місяця, або десяти тисяч гривень кожного місяця, або поклали один раз сто тисяч, і вони там залишаються. Але найменший термін зберігання грошей – десять років. І починати повертати свій капітал, відповідно, можна за десять років до настання пенсійного віку.
Віра Фостяк

Віра Фостяк

Доцентка кафедри фінансових технологій та консалтингу, бізнес-тренерка, фінансова блогерка

Фонди інвестують ці гроші у щось, і зазвичай дохідність становить 10-12% річних у гривні. Формувати капітал на старість можна і в доларах. Власне експертка і радить робити це у валюті, адже вона плюс-мінус стабільна, а гривня весь час знецінюється.

Так, розраховувати можна не тільки на державну пенсію, якої дуже не вистачає, а на себе. Скільки відкладете – стільки й вашого. Хоча й ризики теж є, оскільки дохідність може зменшуватись, а тому за цим треба слідкувати. Можливо, доведеться змінити фонд.

У будь-якому випадку, перед початком будь-якого інвестування треба розібратися в основних правилах.

Що треба знати про інвестування початківцям


Сайт Pro Гроші та спеціалістка з управління персональними фінансами та інвестиціями Інна Старченко вже розповідали, що перед тим, як почати інвестувати, потрібно визначити три ключові речі:

  1. Чи є у вас резервний фонд (запас грошей на 6 місяців життя).
  2. Чи є у вас можливість щомісяця відкладати гроші.
  3. Чи є у вас цілі, для досягнення яких ви будете інвестувати.

Якщо все це є, то можна вже обирати спосіб. Але головне, що не можна весь наявний капітал вкладати у щось одне, треба розподіляти між різними валютами, активами і країнами. Так ризик втрати грошей менший. Крім того, треба дивитись на дохідність і ризики, а також ліквідність, тобто як швидко ви можете отримати проінвестовані гроші назад на свої рахунки.

Ще більше про важливі нюанси і те, як втрачати менше грошей читайте у тексті про те, що треба знати про інвестування початківцям.

Крім того, ми писали, що треба робити з першими заробітками дітей і як користуватись грошима, коли немає світла.

А більше про інвестиції дізнавайтесь у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.