Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Долар зазнав метаморфоз: що впливало на курс валют цього тижня

Розповідаємо, які чинники мали вплив на курс американської валюти цього тижня і що буде з доларом найближчим часом

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

На курс долара цього тижня впливав невеликий ринковий попит

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Протягом тижня, що минає, долар поводився біль-менш стабільно. На валютному ринку спостерігалися незначні коливання в межах коридору, і до вихідних американська валюта трохи подорожчала. У банках, обмінниках і на чорному ринку долар перетнув позначку 38 грн.

Що впливало на показники курсу долара цього тижня, журналісти Pro Гроші дізналися у доктора економічних наук, професора та заслуженого економіста України Олексія Плотнікова.

Які фактори мали вплив на долар протягом тижня

Зауважимо, що американська валюта розпочала тиждень з мінімальними за останні 7 днів показниками курсу. Наприклад, 4 вересня в обмінних пунктах зафіксувалися найнижчі значення купівлі та продажу – 37,68 грн/дол. і 37,83 грн/дол. відповідно. Так само у банківських установах і на чорному ринку – курс почав рости у вівторок і стабільно піднімався вгору до вихідних.

На думку експерта, ці коливання мали місце через відсутність попиту на валюту. Це один з основних чинників, які мають вплив на долар.

Насамперед це попит та пропозиція. Протягом тижня особливого попиту на долар не спостерігалося, його вгамували, зокрема, НБУ, який виходив з інтервенціями. Тобто, імпортери, якщо їм потрібно було щось купувати, вони вже закупили цю валюту на попередніх тижнях.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Звісно, на готівковому ринку не спостерігалося доленосних змін, але долар мав можливість дивувати українців метаморфозами. Курс метався у різні сторони, спочатку набираючи темп і змушуючи відкласти купюри подалі, а потім спадаючи, чим заманював громадян бігти в каси банків чи обмінників.

Серйозних зрушень впродовж тижня не було завдяки міжнародній фінансовій підтримці від іноземних партнерів. Ці довготривалі надходження допомагають тримати курсовий коридор у стабільних межах і формувати основу для міцності гривні.

А щодо інших чинників, то якихось доленосних подій не відбувалося. Міжнародна допомога надходить, на полі бою продовжуємо слідкувати за ситуацією, але вона поки що не відгукується на валюті, – зауважив Плотніков.

Чого чекати від курсу наступного тижня

Раніше журналісти сайту Pro Гроші запитували в Олексія Плотнікова, чи затримається тенденція дорожчання на довше, принаймні на наступний тиждень. Економіст вважає, що протягом 11-17 вересня будуть такі самі копійчані коливання на валютному ринку, як було попередньо.

"Я не очікую якихось потрясінь особливих, скоріше тенденція, що є зараз, збережеться. Тобто в обмінниках курс знаходиться на рівні 37,50 – 38 гривень за долар, такі ж показники українці бачитимуть наступного тижня", – зауважив експерт.

Справа в тому, що в Україні немає жодних причин для різкого стрибка курсу долара. Національний банк не надавав термінів щодо запровадження курсового коридору, а допомога від міжнародних партнерів традиційно продовжує надходити. Так само вдається тримати на балансі попит і пропозицію.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що курс долара приготував сюрприз і розповідав, що відбувається в обмінниках і на міжбанку. Також ми повідомляли, що держслужбовці отримуватимуть зарплату за новими правилами.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.