Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курс долара приготував сюрприз? Що відбувається в обмінниках і на міжбанку

В обмінних пунктах України вартість американської валюти знову поповзла вгору, а на міжбанківському ринку попит перевищив пропозицію

Фото: УНІАН, pixabay. Колаж: Pro Гроші

Курс долара в обмінниках поступово почав йти вгору

Фото: УНІАН, pixabay. Колаж: Pro Гроші

Перед вихідними курс долара в Україні вирішив знову влаштувати "валютні гойдалки". В обмінниках середні значення купівлі та продажу пішли вгору, тобто обмінювати гривні стало менш вигідно для українців.

Такі дані наводить моніторинговий портал Мінфін.

Курс долара в обмінниках

Протягом минулого тижня на валютному ринку українці спостерігали приємне зниження показників. Долар поступово падав, що дозволяло накопичити його в більшій кількості. 5 вересня були найнижчі значення купівлі/продажу, відтоді вони стабільно йдуть вгору. Станом на ранок 8 вересня середній курс долара в обмінних пунктах України такий:

  • купівля – 37,87 грн/дол.;
  • продаж – 38,04 грн/дол.

За два дні курс виріс на 17 копійок (купівля) та на 21 копійку (продаж). Виходить, наразі не найкращий час, щоб звертатися в обмінники для придбання іноземної валюти, але можна скористатися показниками для вигіднішого продажу долара.

Коливання курсу долара в обмінниках
Коливання курсу долара в обмінниках
Фото: Скриншот: Pro Гроші

Що відбувається на міжбанку

Рівно о 10 годині ранку почалися торги на міжбанківському ринку. Котирування – біля верхнього кордону, дозволеного НБУ. Нагадаємо, за вимогами Національного банку курс купівлі на міжбанку не може бути нижчим від офіційного, тобто 36,5686 грн/дол. А курс продажу не може перевищувати цей показник на 1%. Отже, валютний коридор – до 36,94 грн/дол.

Впродовж минулого дня, 7 вересня, йшла жвава торгівля. Попит на долар з боку імпорту значно перевищував пропозицію. 8 вересня, станом на 10:30, відбулися перші операції по лотах до 500 тисяч доларів зі швидким зростанням попиту. Торги тримаються у діапазоні:

  • купівля – 36,56 грн/дол.;
  • продаж – 36,93 грн/дол.

Торги по євро також стартували. Котирування банків інформативні, оскільки реальних угод станом на 11:00 ще немає.

Що може статися з валютою до кінця вересня

Журналісти сайту Pro Гроші дізналися у доктора економічних наук Олексія Плотнікова, що буде з курсом долара у вересні. Адже вартість іноземної валюти прямо впливає на ціни певних товарів. На думку експерта, кардинальних змін не варто чекати до кінця місяця, бо наразі немає жодних факторів, які б негативно впливали на долар і змушували його вийти на межі коридору.

Водночас невдовзі уряд повинен ухвалити бюджет на наступний рік, вказавши розрахунковий курс. Олексій Плотніков вважає, що він становитиме орієнтовно 42 гривні за долар.

"Те, що до 15 вересня мають ухвалити проєкт державного бюджету, я думаю, що з точки зору самого бюджету, статті витрат не мають впливати на курсові зміни", – уточнив експерт.

А що дійсно може вплинути, то це введення Нацбанком курсового коридору, припинення міжнародної фінансової допомоги, невдачі на полі бою та ситуація з експортом зерна.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що держслужбовці отримуватимуть зарплату за новими правилами й розповідав, як зміниться розмір виплат у 2024 році. Також ми повідомляли, який банк України став неплатоспроможним.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.