Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Фінансова грамотність сімʼї – як правильно планувати ваш бюджет

Експертка розповіла про те, який вид бюджету ви можете обрати для своєї родини

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Варто обрати тип бюджету сімʼї

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Фінансова грамотність сімʼї – важлива складова, яка необхідна кожному українцю. Розрахувавши правильно ваші доходи, ви матимете чималі заощадження. Є кілька важливих кроків з яких треба почати.

Про фінансову грамотність сімʼї сайту Pro Гроші розповіла фінансовий планер iPlan.ua Гринчевська Ульяна.

Як правильно планувати сімейний бюджет?

Найперше, потрібно домовитися який тип бюджету буде у сім’ї. Він може бути:

  • спільний;

  • роздільний;

  • змішаний.

Якщо сім’я обирає для себе спільний бюджет, то дохід чоловіка і дружини має сумуватися. Виходячи з цього ви розподіляєте кошти на різні категорії витрат.

Якщо ви оберете роздільний бюджет, то в такому випадку кожен член сім’ї може покривати окремі витрати зі свого доходу. Наприклад:

  • чоловік оплачує орендну плату за житло;

  • дружина оплачує продукти на місяць.

Це є першим та важливим кроком у фінансовій грамотності сімʼї. Після цього варто визначити:

  • категорії доходу (зарплата чоловіка/дружини; дохід від підприємницької діяльності; орендні платежі за нерухомість; відсотки по депозиту тощо);

  • категорії витрат (комунальні платежі; їжа; транспорт тощо).

Як робити заощадження в сім’ї

Для цього варто розуміти, для чого та на яку ціль ви спрямуєте ці гроші. Є багато методів, як можна заощаджувати кошти, однак популярністю користуються лише два:

  1. рахуємо доходи та витрати. Різницю між даними категоріями спрямовуєте на вашу фінансову ціль. Наприклад, дохід сім’ї — 47 тис. грн, витрати – 31 тис. грн. Отже, 16 тис. грн ви можете кожного місяця спрямовувати на резервний фонд;

  2. від доходу виділяємо на заощадження 10%, 20% чи більше. У цьому варіанті важливо для себе визначити комфортний відсоток та дотримуватися цього правила.

Якою має бути фінансова грамотність дитини

  • Незалежно від свого фінансового стану, батьки можуть виховати фінансово успішних або фінансово неуспішних дітей. І роль батьків у цьому дійсно значна.
  • Фінансове виховання дітей починається приблизно з 1 року. Це той час, коли малеча вчиться ходити та проявляє цікавість до іграшок.
  • Іграшки – це перші гроші для дітей. Якщо є фінансова можливість, сміливо можна купувати усі іграшки, які просить малюк. Через іграшки у нього формується відчуття, що він може отримати все, що забажає.

Зверніть увагу, якщо ви не хочете або не можете купити іграшку, яку просить дитина, то важливо правильно відмовити, аби не сформувати негативну грошову установку. Деталі – тут.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як оподатковують доходи українців і скільки вираховують з кожної зарплати. Також ми повідомляли, що у засновника криптобіржі-банкрута FTX конфіскували чималу суму.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.