Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Фінансова грамотність під час війни – що треба змінити у поведінці з грошима

За словами експерта, варто залишати принаймні 10% від доходів на формування страхового запасу

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває війна

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Більшість вважає, що фінансова грамотність – це наявність знань про фондовий чи валютний ринок. Насправді це поняття значно ширше. Основною ознакою фінансової грамотності є вміння людини керувати своїми особистими фінансами. Ба більше, є кілька правил того, що робити з грошима, коли країна знаходиться у воєнному стані.

Про це розповіла практикуюча інвесторка і фінансова консультантка Юлія Бабенко.

  • Слід реально оцінити перспективу ваших доходів найближчим часом. Порахуйте скільки ви заробляєте зараз. Підлаштуйте витрати родини під свої доходи.
  • Розпишіть свої витрати. Так можна побачити, які витрати були зайвими. У багатьох зараз зникли витрати на розваги та подорожі, проте з'явились витрати на благодійність та пожертви. Враховуйте це у сімейному бюджеті.
  • Пробуйте заощаджувати. Залишайте принаймні 10% від доходів на формування страхового запасу.
  • Не варто надто закуповувати харчові продукти, адже вони мають термін придатності. Не піддавайтесь панічним настроям, бо цим змітанням солі з полиць магазинів, завжди хтось користується.
  • Індустрія надання "швидких кредитів" розрахована на людей у відчаї. Це має бути крайнім випадком запозичення коштів, бо такі кредити є надто дорогими – до 700% на рік.
  • Обережно ставтеся до накопичення боргів. Наприклад, зараз немає пені за несплату комунальних послуг, але ж так буде не завжди. Дотримуйтесь дисципліни у погашенні ваших кредитів.

"Відсутність планування призводить до збільшення витрат. Дбайте про себе та про свою економічну стабільність", – йдеться у повідомленні.

Скільки потрібно заробляти, аби сім’ї з трьох людей було комфортно?

Обчислимо рекомендований місячний дохід для сім’ї, яка живе в Хмельницькому, а також має власну квартиру та авто.

Спочатку порахуємо щомісячні витрати:

  • Комунальні платежі — 3,2 тис. грн.
  • Їжа — 12 тис. грн.
  • Заправка авто — 2,8 тис. грн.
  • Оновлення одягу – 3,4 тис. грн.
  • Кафе – 3,9 тис. грн.
  • Оплата зв’язку – 800 грн.
  • Витрати на дитину – 6,5 тис. грн.

Всього 32 600 грн.

Якщо ще додати регулярні заощадження, наприклад, 15 тис. грн на сім’ю, то отримаємо рекомендований заробіток на місяць на сім’ю у розмірі 47 600 грн.

Даний розрахунок є дуже приблизним. Адже це залежить від багатьох факторів: де сім’я проживає; в якому місті/містечку/селі; чи є авто; скільки років дитині; до якого рівня якості життя звик кожен член родини тощо. Але дана модель прорахунку точно зможе допомогти сім’ї визначити мінімально необхідну суму доходу, – говорить Ульяна Гринчевська.

Детальніше про фінансову грамотність сімʼї читайте тут.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як оподатковують доходи українців і скільки вираховують з кожної зарплати. Також ми повідомляли, що у засновника криптобіржі-банкрута FTX конфіскували чималу суму.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.