Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Фінансова грамотність з дитинства: як зробити перший крок до успіху

Роль батьків досить значна у цьому процесі, адже саме вони можуть виховати фінансово успішних або неуспішних людей

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Важливо не відбити у дитини бажання хотіти та досягати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Фінансове виховання дітей досить важливе, аби в майбутньому вони могли правильно розпоряджатися своїми грошима. Зазвичай дорослі думають, що фінансове виховання починається із кишенькових грошей, однак це не зовсім правильно.

Про це розповіла фінансова експертка Олена Набатова.

Про що варто знати

  • Незалежно від свого фінансового стану, батьки можуть виховати фінансово успішних або фінансово неуспішних дітей. І роль батьків у цьому дійсно значна.
  • Фінансове виховання дітей починається приблизно з 1 року. Це той час, коли малеча вчиться ходити та проявляє цікавість до іграшок.
  • Іграшки – це перші гроші для дітей. Якщо є фінансова можливість, сміливо можна купувати усі іграшки, які просить малюк. Через іграшки у нього формується відчуття, що він може отримати все, що забажає.

"Якщо ви не хочете або не можете купити іграшку, яку просить дитина, дуже важливо правильно відмовити, не сформувавши негативну грошову установку", – говорить Олена Набатова.

Не вживайте фразу: "У мене немає грошей"

  • У віці до трьох років важливо не відбити у дитини бажання хотіти та досягати. Варто давати можливість вивчати світ навколо.

"Не відмовляйте на усі бажання малюка. Дозволяйте лазити, бігати, падати, самостійно вчитися вставати", – говорить експертка.

  • Віддавайте любов, хваліть дитину, формуючи здорову самооцінку.
  • У малечі має бути своя територія, адже так формується відчуття безпеки. Це може бути кімната, намет, куточок тощо. Але там усе має бути за правилами дитини, в тому числі й прибирання.

Успішна модель сімейного бюджету – яка вона


Раніше ми вже писали про те, що для створення такої моделі потрібно розрізнити необхідні витрати родини, які треба розділити між подружжям. Наприклад, оплату житла, дитсадка/школи, купівлю продуктів.

Всі ці витрати, дійсно, потрібно розділити навпіл. Однак іноді буває так, що в когось з пари дохід може бути більший. В такому разі виникає питання: "Як же правильно тоді розділити фінансові витрати?".

За словами наставника з власних фінансів Іллі Постоєнка, найуспішнішою моделлю сімейного бюджету є відсоткове співвідношення. Воно має дорівнювати доходам пари.

Наприклад, якщо доходи різняться у 2 рази – то і внески в сімейний бюджет мають різнитися так само. Тоді вага такого внеску в бюджет відносно доходу буде однаковою.

Більше фінансових лайфхаків, про які ви навіть не здогадувалися, читайте в нашому матеріалі.

Раніше ми вже писали, скільки грошей потрібно українцям "про всяк випадок". Також читайте про 5 фінансових помилок, які роблять майже всі люди у віці 40+.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.