Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Заплатити державі: як оподатковують доходи українців і скільки вираховують з кожної зарплати

Якщо працівнику роботодавець пообіцяв офіційно виплачувати зарплату у розмірі 20 тис. грн, до бюджету доведеться сплатити майже 11 тис. грн.

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Стало відомо, за якою ставкою оподатковують доходи українців

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Офісі президента України розповіли, якою є реальна ставка оподаткування доходів українців, яка є суттєво вищою, ніж у Європі.

Про це повідомив заступник голови ОП Ростислав Шурма.

За його словами, йдеться про ставку у 51,5% в яку входить:

  • 22% Єдиного соціального внеску (ЄСВ);
  • 18% податку на доходи фізичних осіб;
  • 1,5% військового збору.

"Насправді ніхто цього ніколи не озвучує, але потрібно розуміти, що ефективне оподаткування доходів наших громадян становить сьогодні 51,5%", — зазначив Шурма.

Тобто, щоб робітник отримав зарплату у розмірі 20 тис. грн, його роботодавець має сплатити до бюджету майже 11 тис. грн податків.

"Якщо ми зрівняємо, скільки отримує працівник і яке навантаження платить роботодавець, офіційно здійснюючи оплату працівнику, ми бачимо, що це 51,5%. Щоб офіційно заплатити 20 тисяч гривень, податкове навантаження на роботодавця складатиме понад 10 тисяч гривень, близько 11 тисяч", - розповів він.

Ростислав Шурма також підкреслив, що у Європі така ставка в середньому складає близько 30%. Через високу ставку доходу українців, на думку заступника голови ОП, у нашій країні розвивається тіньовий ринок.

Чи можна не сплачувати податки за доходи?

Так, українське законодавство передбачає, що можна не інформувати про отримані доходи й не сплачувати з них обов’язкові платежі, якщо кошти на рахунок надійшли:

  • від податкових агентів, які не включаються до загального оподатковуваного доходу (визначено ст. 165 розділу 4 Кодексу) — мова про державну матеріальну допомогу, винагороди й страхові виплати, державні премії та стипендії, компенсації тощо;
  • виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого доходу, крім випадків, прямо передбачених розділом 4 Кодексу;
  • від операцій продажу (обміну) рухомого/нерухомого майна, дарування, дохід від яких не оподатковується відповідно до розділу 4 Кодексу;
  • у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 Кодексу.

Що зміниться в системі оподаткування у 2023 році

Змін зазнали ліміти доходу для підприємців усіх груп, як і ставки єдиного податку, оскільки ці суми вираховують з розміру мінімальної заробітної плати. Так, ФОПи не можуть перевищувати наступні значення свого доходу:

  • 1 118 900 грн (167 мінімальних зарплат) – 1 група;
  • 5 587 800 грн (834 мінімальних зарплат) – 2 група;
  • 7 818 900 гривень (1 167 мінімальних зарплат) – 3 група.

До того ж у 2023 році уряд планує відмовитись від спрощеної системи оподаткування, тобто сплатою 2% з доходу для підприємців 3 групи. Ці зміни вже торкнулися організаторів лотерей, азартних ігор і парі, тобто букмекерів. Вони вже не мають права на "спрощенку". Всім іншим ФОПам нададуть перехідний період.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, що необхідно зробити ФОПам до кінця січня. Також ми писали, які доходи в Україні потрібно декларувати обов'язково.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.