Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Доля гривні в руках українців: як населення впливає на курс нацвалюти

Експерт розповів про те, яку роль відіграють громадяни України у формуванні курсу національної валюти

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть впливати на курс

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Всім відомо, що курс долара досить залежний від багатьох факторів. Однак люди не завжди розуміють, що іноді вони самі своїми ж вчинками можуть його змінювати. Саме тому важливо бути вкрай обережними зі своїми вчинками.

Про це у коментарі сайту Pro Гроші розповів доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков.

Головним чинником, який може вплинути на стан гривні, є ажіотаж серед українців. Саме він може призвести до дискредитації національної валюти та ослабити її. Такі ситуації часто виникають у періоди стресу та нестабільності.

"Крім того, важливо враховувати явище, відоме як "втеча від гривні". Коли громадяни отримують зарплату та миттєво конвертують її в іноземну валюту з різних причин, це також ослабить нашу гривню", – говорить Олексій Плотніков.

Якими діями українці впливають на зміни курсу іноземної валюти

Це може відбутися одразу через кілька факторів, а саме:

Конвертація валюти. Масова ситуація може вплинути на попит і пропозицію на валютному ринку. Якщо багато людей одночасно придбають долари, це може зробити іноземну валюту сильнішою порівняно з гривнею.

Фінансова поведінка. Інвестування в доларові активи або зберігання заощаджень у доларах також може вплинути на попит на цю валюту. Якщо більше людей вирішують зберігати свої кошти у доларах, це може підвищити попит на них, а тому і змінити курс.

Політичні та економічні події. Реакція громадян на події в країні або на міжнародній арені може теж мати вплив.

Експорт та імпорт. Збільшення обсягів експорту може спричинити зростання валютних надходжень, тим самим впливаючи на курс гривні стосовно долара.

Зовнішні інвестиції. Зацікавленість іноземних компаній у вкладанні коштів в українські проєкти чи стосовно фінансових інструментів також може мати вплив на курс валют.

У цілому, індивідуальні та колективні дії українців у сфері фінансів, інвестицій та валютних операцій можуть утворювати певний вплив на курс долара на валютному ринку.

Які зміни на валютному ринку варто чекати на цьому тижні

Ми вже писали про те, що на українському валютному ринку минулого тижня відбулися зміни в курсі долара. Спочатку відзначалася тенденція зниження, але подальший розвиток подій вивів іноземну валюту на шлях зростання.

Економіст Олексій Плотніков розповів, чи варто очікувати подальших змін, чи, навпаки, краще готуватися до стабільної ситуації. За його словами, на цьому тижні не передбачається раптових зрушень. Курс долара ймовірно залишиться на тому ж рівні, що був з 6 по 10 листопада.

Рух іноземної валюти буде в межах тенденції, проявленої минулого тижня, з діапазоном 37-37,5 гривень за долар на готівковому ринку та 36,8 гривні на безготівковому. Саме тому варто очікувати, що до кінця цього тижня курс іноземної валюти залишиться стабільним.

Якщо вас зацікавила ця тема, то більше інформації ви зможете знайти в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше економіст у коментарі сайту Pro Гроші розповів про фактори, які впливають на стабільність гривні. Також фінансист допоміг розібратися, як українцям не втратити гроші при коливанні курсу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.