Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Гривневі ігри в листопаді – чого очікувати від національної валюти

За думкою спікера, сьогодні Україна перебуває у складних умовах, які також впливають і на національну валюту

Фото: УНІАН

Стабільність гривні залежить від багатьох факторів

Фото: УНІАН

З початком повномасштабного вторгнення українці звикли, що стабільність національної валюти залежить від подій на фронті. І це основний фактор, який зараз керує гривнею. Однак треба не забувати й про інші фактори. Адже іноді все залежить навіть від самих українців та їхніх дій.

Про це у коментарі сайту Pro Гроші розповів доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков.

Зміст
1.Від чого залежить стабільність гривні
2.Чи впливають українці на поведінку гривні
3.Чи варто зараз українцям зберігати заощадження в національній валюті, аби зміцнити гривню
4.Чого очікувати гривні протягом цього місяця
5.Чи варто українцям поспішити купити долари у листопаді

Від чого залежить стабільність гривні



За словами експерта, перш за все стабільність української національної валюти залежить від попиту та пропозиції.

Якщо гривні багато, то вона знецінюється. Якщо валюти досить, то вона має певний та відповідний курс, – говорить економіст.

Також стабільність української валюти залежить і від того, чим вона забезпечена. Тобто, чи є відповідна кількість товарів, чи не перевищує кількість гривні над кількістю товарів. Виходить, якщо національної банкноти буде більше, ніж товарів, то вона знецінюється.

Стосовно відношення гривні до іноземної валюти, то тут все залежить від попиту та пропозиції на долар, наприклад. Якщо є ажіотаж до іншої валюти, то гривня знецінюється, а якщо навпаки, то зміцнюється.

Серед іншого є багато чинників, які повʼязані з психологічними факторами. Це і політична криза, і реакція міжнародних фінансових інституцій на ті чи інші події й так далі, – додає експерт.

Чи впливають українці на поведінку гривні

Перш за все – ажіотаж. Саме у цей спосіб українці самостійно можуть знецінити національну валюту та зробити її більш слабкою. Здебільшого це відбувається під час стресових ситуацій.

Також не варто забувати про так звану "втечу від гривні". Якщо з тих чи інших причин, коли громадяни отримують зарплатню, вони її одразу міняють на іноземну валюту, то це також ослаблює нашу гривню, – розповідає Олексій Плотніков.

Чи варто зараз українцям зберігати заощадження в національній валюті, аби зміцнити гривню

Це такий досить специфічний патріотизм, коли люди думають: "Краще ми збідніємо, але іноземної валюти не купимо". Я не прихильник такої поведінки, – говорить експерт.

За думкою спікера, сьогодні Україна перебуває у складних умовах, які також впливають і на національну валюту. Через війну вона досить нестабільна й спрогнозувати її поведінку не так просто.

Саме тому треба знаходити можливості, щоб громадянин існував у більш-менш нормальних умовах. Купівля іноземної валюти – одна із таких можливостей.

Стосовно того, в якій валюті краще зберігати гроші, то тут все просто. Якщо ви будете найближчим часом витрачати гривню, то зберігайте частину своїх заощаджень саме в цій валюті. Якщо ви не збираєтеся десь використовувати ці кошти, то можете сміло їх переводити в долари чи іншу валюту, – каже Олексій Плотніков.

Чого очікувати гривні протягом цього місяця



За прогнозами експерта, цілком можливо, що протягом листопада національна валюта буде дещо міцніша.

Я подивився вчора друге читання бюджету, яке вноситься до верховної ради й там підкорегували розрахунковий курс на перше січня. Якщо в першому читані воно стояло 40,2, то в другому читані воно стоїть 38,6. Тобто, з цієї точки з зору з тих чи інших причин уряд вважає, що гривня буде більш міцною, ніж це прогнозувалось раніше, – запевняє фінансист.

Чи варто українцям поспішити купити долари у листопаді

Експерт запевняє, що щомісячна купівля доларів вже ввійшла у звичку українців. І це цілком логічно, адже кожен громадянин хоче відчувати себе спокійно у фінансовому плані.

Я вважаю, що якщо у вас залишились гривні і ви їх не будете витрачати, то краще вже обміняти їх на долари, – говорить спікер.

Зараз Україна має досить нестабільну ситуацію всередині, тому іноді краще не ризикувати й подбати про завтрашній день.

Раніше ми дізналися в економіста, які є перспективи заробітку на купівлі та продажу доларів. Також ми писали, як насправді потрібно зберігати долари.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.