Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Економічний фронт – які факторі впливають на стабільність гривні

Стабільність гривні – це складна сума факторів, про які сайту Pro Гроші розповів заслужений економіст України

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

На стабільність гривні впливає безліч факторів

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

З початком повномасштабного вторгнення українці переживають не лише воєнні турбулентності, але й економічні. Звідки береться стабільність національної валюти, і чому гривня так чутлива до подій на фронті?

На ці питання в коментарі сайту Pro Гроші відповів розповів доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков.

Від яких факторів залежить стабільність гривні

Згідно зі словами експерта, основним фактором, який визначає стабільність гривні, є взаємодія попиту та пропозиції. Велика кількість гривень призводить до її знецінення, тоді як дефіцит грошової маси може сприяти підтримці стабільного курсу.

Якщо гривні багато, то вона знецінюється. Якщо валюти досить, то вона має певний та відповідний курс, – пояснив Олексій Плотніков.

Не менш важливою є і те, чим конкретно гривня забезпечена. Якщо національна валюта перевищує кількість товарів на ринку, це може викликати її знецінення. Зважаючи на це, Національний банк України повинен ретельно керувати кількістю грошових одиниць в обігу, уникаючи перевитрат, що можуть негативно позначитися на стабільності валюти.

Щодо взаємодії гривні з іноземними валютами, тут вирішальну роль відіграє співвідношення попиту та пропозиції. Ажіотаж до іноземної валюти може призвести до знецінення гривні, тоді як збільшення попиту на національну валюту може підсилити її позиції на міжнародному ринку обміну.

Однак, окрім цих очевидних факторів, існують і менш прямолінійні впливи на стабільність гривні, такі як психологічні чинники. Політичні кризи, реакція міжнародних фінансових інституцій на події в Україні – все це може впливати на довіру до національної валюти та формування її курсу.

Як українці можуть зменшити валютні коливання

Курс долара залежить від багатьох факторів і може коливатися в бік зростання та знижування. Проте українці можуть захистити свої заощадження від негативних змін. Економіст Олексій Плотніков у коментарі сайту Pro Гроші дав рекомендації щодо цього.

Фінансист порадив мати різноманітний кошик валют, переводячи гроші в євро, долари та тримаючи частину в національній валюті. Це дозволить уникнути знецінення грошей. Підприємцям варто тримати гроші у товарі, оскільки при зміні співвідношення до долара це дозволить уникнути зростання вартості товарів. Готівка, навпаки, може знецінитися, ускладнюючи розрахунки з постачальниками та закупівлі товарів.

Раніше ми повідомляли, в яких купюрах українці найчастіше зберігають гроші. Також економіст в ексклюзивному коментарі сайту Pro Гроші розповів, який курс долара очікувати українцям на цьому тижні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.