Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Інвестиція в долари та євро: як українцям не втратити гроші при коливанні курсу

Інвестуючи в іноземну валюту потрібно стежити за світовими подіями, що можуть вплинути на курс долара та євро

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Економіст розповів, як зберегти гроші від знецінення

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Інвестування в іноземну валюту може бути цікавою альтернативою для тих, хто шукає диверсифікацію свого інвестиційного портфеля. Проте, цей процес також супроводжується своїми можливостями та ризиками, особливо в умовах коливань курсу долара.

Тому редакція сайту Pro Гроші вирішила звернутися до доктора економічних наук, професора та заслуженого економіста України Олексія Плотнікова, та дізнатися, про можливості та ризики інвестування в іноземну валюту.

Як не втратити гроші при інвестуванні в іноземну валюту

За словами фінансиста, все залежить від обсягів інвестування. Якщо вам потрібно зберегти невелику суму, наприклад, до 10 тисяч гривень від знецінення, інвестування в іноземну валюту може бути розумним рішенням. Проте, при більших сумах важливо ретельно аналізувати перспективи різних валют.

Якщо мова йде про сотні тисяч, то треба дивитися, які перспективи, наприклад, євро до долара, чи євро до швейцарського франка тощо. Треба передбачати тенденції світового валютного ринку.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Експерт також зазначив, що зараз у світі спостерігається певна нестабільність. Він нагадав, що наразі євро з доларом майже зрівняли, хоча були часи, коли 1 євро коштував 1 долар 30 центів, а були часи, коли за 1 євро давали 95 центів.

З 2000-2001 років на ринку спостерігалися різні умови купівлі валюти. Тому зараз важко точно сказати, яка з цих валют буде найбільш перспективною для інвестицій. Однак, в порівнянні з гривнею, іноземна валюта виглядає більш привабливою.

В принципі зараз основні ризики пов'язані лише з сумою інвестування. Звісно, коли мова йде про великі суми, то краще проаналізувати заздалегідь ринок та прорахувати всі можливі сценарії розвитку подій. А якщо мова йде про якісь невеличкі суми, то їх спокійно можна вкладати в іноземну валюти не зважаючи на якісь чинники, – зазначив Олексій Плотніков.

Експерт рекомендує інвесторам розглядати різні валюти для диверсифікації ризиків. Частину коштів можна перевести в долари, частину в євро та залишити якусь частину в національній валюті.

Відзначимо, що в інвестуванні в іноземну валюту, як і в будь-які інші види інвестицій, важливо бути освіченим та стежити за світовими економічними та політичними подіями. Зважте всі можливості та ризики перед тим, як приймати рішення щодо свого інвестиційного портфеля.

Які зміни можуть відбутися на валютному ринку

Доктор економічних наук та професор Олексій Плотніков висловив своє бачення щодо валютного ринку в коментарі для Pro Гроші. Він пояснив, що розрахунковий курс гривні визначається Національним банком України на основі різних факторів, таких як стан економіки та зовнішні чинники. Зниження курсу іноземної валюти може вказувати на зміцнення національної валюти.

За його словами, рішення Нацбанку не втручатися активно може відображати стабільність ситуації на валютному ринку та рівновагу між попитом і пропозицією. Щодо прогнозів на наступний рік, він вказав, що раніше планувалося встановити курс долара на рівні 42 гривні, але наразі цей показник знизився до 40-40,2 гривні.

Плотніков наголосив, що ситуація на валютному ринку є динамічною і залежить від багатьох факторів, включаючи невизначеність в міжнародних відносинах. Тому точний прогноз курсу гривні на майбутнє складно передбачити.

Раніше ми повідомляли, у якій валюті краще зберігати заощадження. Також ми дізналися в економіста, що очікувати від постійного зниження курсу долара.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.