Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Долар у вільному плаванні: як це вплинуло на український ринок

Експерт запевняє, що наразі ці зміни навіть принесуть певні переваги для державного бюджету

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Валютний ринок може змінити свої показники

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Минуло вже декілька днів з того моменту, як в Україні НБУ скасував фіксований курс долара. Він був незмінний більше ніж рік. Про те, як відреагує валюта, було чимало прогнозів. Однак поки українцям перейматися не варто.

Про це в коментарі сайту Pro Гроші повідомив доктор економічних наук, професор і заслужений економіст України Олексій Плотніков.

Наразі, за словами експерта, ці зміни ніяк не вплинули на ринок.

Дійсно, є тенденція до здорожчання долара. Але Національний банк України дуже обережно це регулює. Він виходить щодня на ринок, щось продає. Я думаю, що поки це все буде спокійно, – говорить Олексій Плотніков.

Він додає, що поки навіть будуть певні переваги для державного бюджету, адже всі мита експортні, реалізація виторгу експортерів тощо будуть скоріше за все вже по-іншому курсу, а отже держава зможе отримати більше надходжень.

Загалом таке вільне плавання валюти призводить до того, що знижуються обмеження з боку Національного банку, і ті, хто повʼязані з іноземною валютою (експортери й імпортери), більш спокійно себе відчувають, адже вони можуть маневрувати, – зазначає економіст.

Чи може долар коштувати 50 гривень

З таким запитанням раніше редакція сайту Pro Гроші звернулась до економіста та аналітика центру "Об'єднана Україна" Олексія Куща. Він розповів, що теоретично американський долар може коштувати й 100 гривень. Однак варто памʼятати, що це залежить від багатьох факторів, які можуть сприяти цьому.

"Курс гривні зараз — це абсолютно похідна від міжнародної фінансової допомоги. Тобто у нас немає економічних факторів стабільності національної валюти", – зазначив економіст.

Виходить, якщо допомога буде на тому ж рівні, що і зараз, то курс гривні залишиться стабільним. Але девальвація може статися в разі суттєвих змін. Хоча, за словами Олексія Куща, вони геть малоймовірні.

Якщо вас зацікавила ця тема, то також в нашому матеріалі ви можете знайти інформацію про те, коли українцям вигідно купувати іноземну валюту, аби залишитися в плюсі. Детальніше читайте за посиланням.

Де краще міняти іноземну валюту

Ми розповідали, що з точки зору безпеки, завжди вважається надійним варіантом банк. Там клієнт має гарантію отримання справжньої валюти та йому надають квитанцію, що підтверджує проведену операцію.

Також там завжди працює система відеоспостереження, що гарантує додатковий рівень безпеки. Більше про це читайте в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що курс долара оновився після вихідних і розповідав, що відбувається на валютному ринку України. Також ми повідомляли, які зміни відбувалися з валютою на цьому тижні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.