Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Безпека або вигідний курс? Де краще та прибутковіше обмінювати валюту в Україні

Пропонуємо розібратися разом з економістом, як зробити правильний вибір та забезпечити найкращі умови для вашої валютної операції

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Економіст розповів, де краще купувати та продавати долар

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Курс долара в Україні – це своєрідний індикатор політичної та економічної ситуації. Він є темою обговорення для всіх, і в разі настання нової кризи люди поспішають купувати валюту. Проте не всі мають інформацію, де найкраще та вигідніше провести валютний обмін.

Щоб розібратися в цьому питанні, редакція сайту Pro Гроші звернулася до доктора економічних наук, професора та заслуженого економіста України Олексія Плотнікова. Експерт надав цінні поради та відповіді на найбільш актуальні питання щодо обміну валюти.

Де краще міняти іноземну валюту

З точки зору безпеки, банк завжди вважається надійним варіантом. Там клієнт має гарантію отримання справжньої валюти та йому надають квитанцію, що підтверджує проведену операцію. Крім того, там працюють системи відеоспостереження, які реєструють всі дії працівників та клієнтів, що проводять операції обміну. Важливо відзначити, що банки підлягають строгому контролю з боку Національного банку України, що забезпечує додатковий рівень безпеки.

Де вигідніше купувати та продавати іноземну валюту

Обмінні пункти можуть пропонувати більш вигідний курс купівлі/продажу іноземної валюти. Зазвичай в таких фінансових установах пропонують курс долара трохи менший, ніж у банках. Саме тому більшість людей йдуть проводити валютні операції в обмінники.

Але знову ж таки, чи означає вигідніший курс, що обмін буде здійснено безпечним чином, де гарантія, що людина не отримає фальшиві купюри тощо? Але зараз за всіма пунктами уважно спостерігає НБУ, тому не в їхніх інтересах самостійно рити собі яму.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

За словами Олексія Плотнікова, наразі на валютному ринку мало змін, які стосуються обміну валюти. Проте, варто зазначити, що існують банки з нестабільним фінансовим станом, а також фінансові установи, які пропонують вигідніші умови для купівлі доларів, ніж обмінні пункти.

Зараз я не бачу таких банківських установ, але, в принципі, на практиці таке можливо, як це було під час кризових 2014-2015 років, – зазначив заслужений економіст України.

Отже, вибір між банком і обмінним пунктом залежить від ваших пріоритетів. Якщо вам важлива безпека операції та гарантія отримання нефальшивої валюти, то краще обрати банк. Але якщо ви більше зосереджені на вигідному курсі, то обмінний пункт може бути для вас оптимальним варіантом.

Раніше робили добірку популярних шахрайських схем при обміні валют. Також редакція сайту Pro Гроші звернулася до експертів, які розповіли, що буде відбуватися з курсом долара на цьому тижні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.