Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курс долара потрапив у турбулентність – які зміни відбувалися з валютою на цьому тижні

Перший тиждень жовтня приніс нестабільність на валютному ринку України через нововведення від Національного банку

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Курс долара в Україні зазнав змін

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Перший тиждень жовтня став періодом нестабільності на валютному ринку України. Початок місяця вразив українців приємними курсовими показниками долара, але подальша динаміка відображала вплив рішень Національного банку України.

За допомогою даних сайту "Мінфін" розповідаємо, як змінювалися курсові показники долара протягом 2-8 жовтня.

Що відбувалося з курсом долара протягом тижня

Найнижчі ціни були зафіксовані 2 жовтня, коли курс становив 37,99 гривні за долар при купівлі та 38,15 гривні при продажу. Ця ситуація надавала певний оптимізм українським громадянам та підприємцям, які розраховували на стабільний курс.

Проте, вже наступного дня стали відчутні зміни через введення НБУ керованої гнучкості обмінного курсу. 3 жовтня середній курс долара в продажу зріс на 18 копійок і становив 38,33 гривні, а курс при купівлі піднявся на 12 копійок, до 38,11 гривні. Таке рішення НБУ призвело хвилі неспокою на ринку.

Після того, як стало зрозуміло, що нововведення НБУ не впливають на валютний ринок настільки сильно, як спершу було припущено, долар почав дешевшати. 4 жовтня відбулися незначні коливання курсу, і вже на наступний день ціни продовжили знижуватися. Курс долара в продажі впав на 12 копійок, а при купівлі – на 8 копійок.

Після таких гойдалок наприкінці тижня, у п'ятницю, 6 жовтня, долар заспокоївся. В обмінних пунктах українцям пропонували такий курс:

  • купівля – 38,05 грн/долар;
  • продаж – 38,19 грн/долар.

Що може статися з гривнею в жовтні

Українська гривня піддана впливу численних факторів, які змінюються на різних проміжках часу. За словами економіста Олексія Плотнікова, загрози для гривні у жовтні включають:

  • припинення фінансової допомоги від західних партнерів;
  • підвищення попиту на іноземну валюту;
  • ситуація на фронті.

Важливо зауважити, що знецінення гривні не обов'язково призведе до її зникнення, а лише зробить її менш вартісною порівняно з іноземною валютою. Наприклад, якщо зараз курс долара у середньому становить 38 гривень, то у разі знецінення гривні, іноземна валюта коштуватиме 50 гривень.

Раніше ми повідомляли, чи чекати долар по 42 гривні після скасування фіксованого курсу. Також редакція сайту Pro Гроші разом з економістом розібралася, чи може євро "посунути" долар в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.