Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курс долара оновився після вихідних: що відбувається на валютному ринку України

Долар на готівковому ринку поступово дорожчає, проте зміни для українців не можна назвати кардинальними

Фото: Ощадбанк, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Курс долара в банках та обмінниках станом на ранок 9 жовтня

Фото: Ощадбанк, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Обмінники, банки та чорний ринок оновили показники курсу долара після вихідних. Американська валюта не дешевшає, але й не поспішає дорожчати. Станом на 11 ранку понеділка значних коливань немає.

Сайт Pro Гроші розповідає, скільки коштує валюта в банківських установах, обмінних пунктах і на чорному ринку 9 жовтня.

Курс долара в банках України

Середні показники не змінилися з попередньої п’ятниці. Українці досі можуть продати валюту не надто вигідно, враховуючи, скільки за один долар пропонують інші фінансові установи. Але в деяких банках курс продажу більш прийнятний, ніж на готівковому ринку. Наші громадяни можуть здійснити обмін за таким середнім курсом долара:

  • купівля – 37,70 грн/дол.;
  • продаж – 38,20 грн/дол.

Курс долара в банках станом на 9 жовтня
Курс долара в банках станом на 9 жовтня
Фото: Мінфін

Курс долара в обмінниках 9 жовтня

Після вихідних американська валюта не поспішає падати в ціні. У п’ятницю відбувся незначний ріст показників, відтоді серйозних коливань не спостерігалося. Середній продаж перебуває майже на одному рівні з банківським. Станом на 11 ранку курс долара в обмінних пунктах України такий:

  • купівля – 38,13 грн/дол.;
  • продаж – 38,25 грн/дол.

Українці хвилювалися через різкий стрибок курсу з огляду на нововведення, започатковане НБУ 3 жовтня. Дійсно, подорожчання було не уникнути, враховуючи суперечливі очікування від руху долара. Але подібні коливання були прийнятними для регулятора, інакше він би запустив відповідні інструменти стримування.

Коливання курсу долара на готівковому ринку
Коливання курсу долара на готівковому ринку
Фото: Мінфін

Що відбувається на чорному ринку

Як не дивно, але різниця між показниками купівлі/продажу становить всього 1 копійку. Купити один долар українці можуть за таку ж суму, як у частині банків та більшості обмінниках. А продати валюту вийде вигідніше. Середній курс на чорному ринку станом на 9 жовтня такий:

  • купівля – 38,25 грн/дол.;
  • продаж – 38,26 грн/дол.

Чого чекати від курсу долара цього тижня

Раніше ми розповідали, що українці завмерли в очікуванні після введення НБУ режиму керованої гнучкості обмінного курсу. Передбачалося, що скасування фіксованого курсу спровокує підвищений попит і різке подорожчання долара. Насправді, попри деякі відчутні метаморфози, значних змін на валютному ринку не сталося.

Журналісти Pro Гроші поспілкувалися з доктором економічних наук Олексієм Плотніковим і дізналися, що може відбуватися з курсом цього тижня, з 9 по 15 жовтня. На думку експерта, вся реакція вже сталася: і щодо втручання Нацбанку, і стосовно гальмування допомоги з боку США. Тому показники, які ми бачимо станом на сьогодні, – це очікувані позиції.

"Те, що маємо сьогодні, це невеликий поступовий рух, на кілька копійок щодня. Скоріш за все, долар продовжить цей рух. Зараз на коливання впливає перехід Нацбанку до гнучкого курсоутворення, і цей рух повністю відповідає тому, що хотів регулятор", – уточнив Плотніков.

Іншими словами, долар буде позмінно то дорожчати, то дешевшати протягом поточного тижня. У разі потреби НБУ вдасться до допомоги відповідних інструментів, аби ефективно регулювати ситуацію. Нагадаємо, офіційний курс встановлюється відповідно до торгів на міжбанківському ринку, в яких НБУ бере активну участь кожного дня.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що курс долара потрапив у турбулентність і розповідав, які зміни відбувалися з валютою на цьому тижні. Також ми повідомляли, чи спровокує НБУ підвищений попит на долар.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.