Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Цінники полізуть вгору? Скільки коштуватиме житло після скасування фіксованого курсу

Експерт запевнив, що ціноутворення на первинному ринку житла базується саме на курсі долара

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці продовжують цікавитися ринком нерухомості

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні скасували фіксований курс долара, а тому логічно, що ці дії можуть вплинути на будь-які сфери нашого життя. Однак частково це не стосується лише ринку нерухомості, адже, за прогнозами, вартість житла на первинці не зміниться через останні події.

Про це розповів співзасновник та керуючий партнер компанії INSPI Development Володимир Семенцов.

За словами експерта, наразі НБУ ефективно працює над тим, щоб лібералізація валютного ринку не супроводжувалася різкими курсовими змінами.

"Режим "керованої гнучкості" зберігає за НБУ можливість здійснення тактичних заходів, спрямованих на задоволення попиту на валюту. Відтак очікується, що у найближчий місяць допустимий розрив міжбанківського та готівкового курсів навряд чи буде більшим за 1%, а очікуваний валютний "коридор" збережеться в межах 38-39,5 грн/дол", – прогнозує Семенцов.

Ціноутворення на первинному ринку житла базується саме на курсі долара, що в контексті кон'юнктури валютного ринку не вплине на вартість квадратного метра.

А от якщо взяти до уваги досить низький рівень попиту та об'єктивні умови війни, то, підсумовуючи, стає зрозуміло, що у другій половині жовтня та в листопаді глобальних змін у вартості житла на первинному ринку не варто очікувати.

"Як і протягом 9 місяців 2023 року рівень попиту складає максимум третину від довоєнного рівня. А в загальному співвідношенні з наявною пропозицією – це лише 15-20%. І у найближчій перспективі зростання попиту є малоймовірним", – зазначив експерт.

Та навіть наявний попит на ринку розподілений нерівномірно. Все тому, що понад 70% покупців цікавлять такі квартири:

  • в уже зведених будинках;

  • у зведених житлових комплексах;

  • в окремих випадках обирають ЖК на завершальних стадіях будівництва (з рівнем готовності від 70% та очікуваним введенням в експлуатацію до кінця першого півріччя 2024 року).

Чого очікувати українцям від долара до кінця року

Раніше ми вже розповідали про те, що нещодавно Національний банк України опустив курс долара до гривні. Однак українцям не варто очікувати того, що долар буде дешевшати й надалі.

Все через те, що ситуація, яка склалася на ринку нещодавно, була лише ситуативною. Натомість громадянам варто готуватися до чергового подорожчання валюти та її виходу на показники 41,2 гривні, як було обіцяно НБУ на 1 січня 2024 року.

Детальніше про це читайте в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше сайт Pro Гроші вже повідомляв вам про те, як не стати жертвою аферистів при покупці нерухомості. Також ми писали, скільки коштують квартири преміумкласу на Печерську.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.