Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Діти і гроші. Як відпускати дитину у доросле життя, щоб не нашкодити її фінансам

Вчити дітей фінансової грамотності треба з їхнього найменшого віку, тоді дорослішання та відокремлення від батьків пройде легко і безболісно

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Якщо з дитинства правильно вчити дітей фінансової грамотності, дорослішання пройде легко

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Гроші в житті людини з'являються з перших хвилин: коли немовля ще не має жодного уявлення про них, гроші вже працюють на нього. Адже батьки вже оплатили послуги лікарів, купили одяг, необхідні препарати, зробили ремонт в дитячій кімнаті та отримали фінансову допомогу чи подарунки від рідних і друзів. Гроші супроводжують нас все життя. І одне із найважливіших знань, яке батьки мають дати своїй дитині, – це фінансова грамотність.

У циклі статей на тему того, як батьки мають розповідати своїм дітям про гроші, ми вже писали, що цей процес має початися з раннього віку. Ми вчимо поводитися з фінансами спочатку в ігровій формі, а далі даємо розуміння про правила дорослого життя. І коли дитина вже готова і стала фінансово незалежною, вона має відокремитися.

У черговій публікації сайт Pro Гроші й Любомир Остапів, фінансист, засновник соціального проєкту "Сімейний Бюджет", партнер iPlan.ua та автор книг "Любов та Бюджет" і "Малюк та Бюджет", пояснює, про що має розказати кожен батько і мама, коли дитина починає жити самостійно, як батьки мають допомагати і яка в цьому роль школи.

Дорослими стають в дитинстві


Тема грошей, що це таке і чому це важливо, має з'явитися на 4-6 році життя. Наприклад, через гру "Магазин", де є іграшкові відповідники грошей, на прикладі яких батьки мають пояснити, як купувати товари. Поступово через ігри, власний приклад, розповіді про роботу дитина має дізнаватися про фінансові питання і готуватися до того, що колись це з'явиться і в неї. І вже коли вона йде в школу і батьки дають перші кишенькові гроші, вона має поступово використовувати правила поводження з грішми у своєму житті.

Раніше разом з експертами ми розповідали, що фінансова незалежність наступає разом із психологічною незалежністю. Коли батьки готові відпустити дитину і передати їй владу над життям, а дитина своєю чергою готова це прийняти, процес відбувається легко. Зі знаннями, які людині прищепили протягом дорослішання, вона легко веде свій власний бюджет і самостійно його поповнює.

Остапів каже, що настання фінансової незалежності відбувається переважно вже після школи. Це молодь, яка вчиться в університеті, але при цьому вже повністю заробляє на себе. Власне у цей період часто діти відокремлюються від своїх батьків. І попри те, що тепер це дві різні родини, два окремих домогосподарства, за батьками залишається роль наставників.

Саме в такі ролі, і без жодного натяку на контроль і повчання, батьки мають допомогти дитині увійти у доросле самостійне життя розмовами та порадами. Один із найпростіших способів – перед цим відокремленням провести розмову.

Сісти і поговорити – це чудова ідея. Можемо розповісти про планування бюджету, про застосунки для ведення бюджету. Я б навіть на місці батьків запропонував оплатити рік якогось мобільного застосунку для трекінгу витрат. Це недорого коштує – близько 50 доларів на рік, часом навіть менше... Батьки можуть робити у вигляді подарунку якісь речі, які дитині можуть допомагати, які вона сама, наприклад, не дозволить собі з обмеженим бюджетом.
Любомир Остапів

Любомир Остапів

Засновник соціального проєкту "Сімейний Бюджет", партнер iPlan.ua

Власне, це вже мають бути загальні поради про те, як розподілити бюджет, які є для цього моделі, як розібратися з побутовими витратами. Такі базові речі, як розуміння податків, користування різними банківськими послугами, заощадження – це має бути вже відомо з самого дитинства.

Експерт пояснює, що, наприклад, питання комунальних послуг не має викликати проблем, адже молоді люди, для яких з дитинства доступні різні застосунки й технології, з легкістю заплатять за комуналку у банківському застосунку.

Звісно, бо в дитини вже є навички, є картки, вона пробувала вести бюджет. Підліткам бажано давати кишенькові гроші на місяць. Тобто, вони вже вміють жити місячним діапазоном, а не тижневим. І не має виглядати так, що жива королева в палаці, ні про що не турбувалась. І тут революція, королеву вигнали, і їй треба вчитися жити, а вона абсолютно до цього не пристосована. Ми говоримо, що до цього вже має бути навчальний процес, – наголосив Остапів.

А от загальне розуміння бюджету, які є витрати, як їх покривати, де взяти дохід і як ним розпорядитись – це тема, про яку батьки мають поговорити з молодою людиною перед її відокремленням.

Окремо не означає без підтримки


Проте навіть якщо молода людина на 100% здатна керувати своїми фінансами, перший час у неї можуть бути не надто високі доходи. Роль батьків на будь-якому етапі – підтримка, а тому тут можуть бути доречними якісь подарунки. Як ми вже зазначили, такі, як застосунки для ведення бюджету. Ця річ точно буде корисною, але не факт, що на початку самостійного життя на це будуть гроші.

Це можуть бути страховки, бо дитина не вміє користуватись страховими продуктами, не бачить їхньої цінності. Тобто, батьки можуть подарувати, якщо в дитини є машина, страховку на машину, або базову медичну страховку, щоб покрити хоча б нещасні випадки, госпіталізацію і так далі. Це вже наступний рівень навчання: ми даємо те, що на нашу думку корисне. Якщо зрозумієш його користь, далі по життю будеш уже сам це собі забезпечувати, – пояснив Остапів.

Що ж до того, яку роль у всьому процесі виховання і навчання фінансової грамотності грає школа, то Остапів каже, що дійсно, грошове питання – не лише відповідальність батьків. За його словами, школа для того і створена, щоб давати системні знання і виходити за досвід батьків, що має допомогти освоїтися у світі.

Згідно з опитуваннями, в Україні багато людей підтримують те, щоб у школах вивчали персональні фінанси. Власне вже є в деяких закладах предмети для 8-9 класів, на кшталт "Основ підприємництва" або "Персональних фінансів". Є підручники, навіть комікси. Проте поки це не масове явище. І до того ж не завжди у вчителів вистачає компетенції для таких предметів, а тому крім навчання дітей фінансової грамотності, є ще завдання навчити вчителів розповідати про неї. Однак процес уже стартував.

Раніше ми розповідали, коли слід оформити першу банківську картку для дитини й чого навчити насамперед. Крім того, дізнавайтеся, що треба робити з першими заробітками та коли і як загалом починати розмови про фінанси з дітьми.

А більше про фінансову грамотність читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.