Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Депутати хочуть взятися за виплати клієнтам ліквідованих банків – що можуть змінити

Відповідні зміни в законодавстві можуть ініціювати та зареєструвати у парламенті дуже швидко, а прихильників ідеї вистачає

Фото: скріншот, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Черговість виплат клієнтам ліквідованих банків хочуть змінити

Фото: скріншот, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Представники Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики хочуть розглянути питання про черговість виплат коштів клієнтам ліквідованих фінансових установ. Йдеться про суми, що належать благодійним організаціям. Адже важливо врегулювати справедливу пріоритетність серед наших громадян.

Про це розповіли члени фінансового комітету ВРУ Андрій Ніколаєнко та Ніна Южаніна.

За словами Ніколаєнка, у випадку, коли банк ліквідовують без проблем з ліквідністю, то благодійники безперешкодно отримують свої кошти. Але якщо фінустанову закривають за порушення ліквідності та нормативів, можуть виникати затримки з відшкодуванням.

"Тоді, звичайно, фізособи матимуть пріоритет. Але однозначно благодійні гроші можуть і мають бути виведені перед коштами інших юридичних осіб", – переконаний Ніколаєнко.

Він вважає, що відповідна ініціатива отримає підтримку багатьох парламентарів, тож її можуть швидко зареєструвати та провести у Верховну Раду. Як уточнила народна депутатка Ніна Южаніна, вона готова виступити перед колегами з пропозицією:

"Це справді нагальна проблема і краще внести зміни до законодавства. Це буде ефективніше, ніж просто розмовляти".

Які банки ліквідували у 2022-2023 рр.

За час повномасштабної війни процедуру ліквідації розпочали для чималої кількості банківських установ, які виявилися проблемними:

  • Банк Січ;
  • Конкорд;
  • Мегабанк;
  • МР Банк;
  • Промінвестбанк;
  • Укрбудінвестбанк;
  • Банк Форвард;
  • Айбокс Банк.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб здійснює виплати українцям, які мали кошти у вказаних банках, відповідно до черговості.

Що сталося з банком "Конкорд"

Раніше ми розповідали, що 1 серпня управління НБУ ухвалило рішення розпочати ліквідацію АТ "АКБ "Конкорд". Це означало відкликання ліцензії та припинення діяльності як учасника фінансового ринку України. За поясненнями Нацбанку, Конкорд систематично порушував законодавчі вимоги, тож до нього були вимушені застосувати заходи впливу, а саме:

  • накласти штраф у загальному розмірі 60,4 млн гривень;
  • видати письмове застереження.

Українців заспокоїли щодо відшкодування коштів. Кожен вкладник Конкорду отримає від Фонду компенсацію, рівнозначну розміру заощаджень на рахунку. Станом на 1 липня 2023 року орієнтовна сума гарантованих виплат становить 1 мільярд 116,25 мільйона гривень.

Як отримати спадок у ліквідованому банку

Процедура відрізняється від отримання компенсації тим, що спершу потрібно звернутися до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб з пакетом документів:

  • заявою про виплату зі зазначенням адреси проживання, контактів спадкоємця, повного імені померлого, назви банку, де залишили спадок;
  • копією ідентифікаційного коду;
  • копією паспорта громадянина України;
  • копією свідоцтва про право на спадщину (завіреною нотаріусом).

Якщо є кілька претендентів на спадок, то кошти між ними поділять пропорційно успадкованій частці. Навіть під час воєнного стану Фонд гарантує українцям отримання компенсації від ліквідованих банків у повному обсязі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Monobank попередив про наслідки ліквідації IBOX BANK і розповідав, що варто знати клієнтам. Також ми повідомляли, що ще один банк України став неплатоспроможним.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.