Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

НБУ вивів з ринку ще один банк: чому ліквідували "Конкорд" та що буде з грошима українців

У НБУ назвали причину відкликання банківської ліцензії у "Конкорду" та пояснили, чи отримають клієнти банку свої гроші

Фото: УНІАН, ConcordBank/Facebook. Колаж: Pro Гроші

НБУ ліквідував банк "Конкорд"

Фото: УНІАН, ConcordBank/Facebook. Колаж: Pro Гроші

В Україні 1 серпня 2023 року правління Національного банку ухвалило рішення щодо ліквідації АТ "АКБ "Конкорд". У фінустанови відкликали банківську ліцензію, таким чином "Конкорд" більше не є фінансовим учасником українського ринку, але це ніяк не вплине на стабільність банківського сектору.

Про це повідомила пресслужба регулятора.

Чому ліквідували "Конкорд"?

У НБУ пояснили, що ліквідація банку була здійснена згідно зі ст. 77 Закону України "Про банки та банківську діяльність" через систематичне порушення фінустановою вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

За результатами здійснення нагляду у сфері відмивання доходів, було виявлено, що упродовж останніх двох років "Конкорд" порушував вимоги законодавства. Тому Нацбанк застосував до фінустанови такі заходи впливу:

  • накладення штрафу в загальному розмірі 60,4 млн гривень;
  • письмове застереження.

Що буде з грошима вкладників?

Як пояснили у Національному банку України, кожен вкладник банку "Конкорд" отримає від Фонду гарантування вкладів фізичних осіб відшкодування в повному розмірі вкладу, включаючи відсотки, нараховані станом на кінець дня, що передує дню початку процедури виведення банку з ринку.

За даними регулятора, станом на 1 липня 2023 року орієнтовна сума гарантованих виплат вкладникам становить 1 мільярд 116,25 мільйона гривень.

Що відомо про повернення планових перевірок банків?

НБУ поновив планові перевірки не лише для банків, а й для небанківських установ у сфері фінансового моніторингу, санкційного законодавства та валютного нагляду.

Під час воєнного стану такі перевірки здійснюватимуться у дистанційному форматі, тобто працівники НБУ не перебуватимуть в банках чи небанківських установах, за можливості надання цими установами віддаленого доступу. Таке рішення було ухвалене для того, аби мінімізувати можливі ризики для життя та здоров’я працівників об’єктів нагляду та НБУ.

Раніше ми розповідали, що один з українських банків припинив деякі послуги з доларами. Також ми писали, що в Україні оновили процедуру банкрутства під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.