Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ще один банк України став неплатоспроможним: що треба знати вкладникам

Банківська установа не виконала вимог Національного банку, які би могли гарантувати поліпшення фінансового стану

Фото: ubib.com.ua, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

УкрБудІнвестБанк визнали неплатоспроможним

Фото: ubib.com.ua, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні з’явився ще один неплатоспроможний банк. Мова про акціонерне товариство "УкрБудІнвестБанк", яке НБУ рішенням Правління відніс до вказаної категорії 7 вересня.

Про це йдеться на офіційному сайті Національного банку.

Зазначається, що спершу НБУ ухвалив рішення віднести фінустанову до категорії проблемних. Це сталося 4 серпня, після чого менеджмент і власники мали вжити належних заходів для стабілізації ситуації. Але жодних дій з їхнього боку для покращення фінансового стану не було виконано.

"Підставою для такого рішення стало невиконання Банком без обґрунтованих причин рішення НБУ про обмеження здійснення окремих видів операцій", – йдеться у повідомленні регулятора.

Тож тепер фінустанову визнали неплатоспроможною, але в НБУ заявляють, що це не вплине на стабільність банківського сектору України. Частка УкрБудІнвестБанку становить всього 0,04% від активів платоспроможних банків станом на 1 вересня поточного року.

Постає питання, що буде з грошима вкладників. Відповідно до українського законодавства Фонд гарантування вкладів фізичних осіб повинен відшкодувати всі суми нашим громадянам, включно з відсотками, нарахованими станом на кінець дня, що передує початку процедури виведення банку з ринку.

Загалом розмір гарантованої виплати дорівнює 606 млн гривень. Станом на початок року ключовим власником АТ є українка Світлана Дем'яненко, вона встановила контроль над 74,93% акцій.

Прогноз НБУ щодо інфляції на найближчі 2 роки

Раніше ми розповідали, що Національний банк України спрогнозував подальше зниження інфляції, враховуючи тенденцію до уповільнення, яка розпочалася у січні 2023 року. Цьому сприяли відносна стабільність в енергетичному секторі, падіння цін на пальне в першому півріччі та заходи регулятора, спрямовані на забезпечення стійкості валютного ринку.

Надалі, на прогнозом НБУ, інфляція сповільниться до 8,5% у 2024 році та 6% – у 2025 році. Причин подібної економічної ситуації кілька:

  • зниження вартості енергоносіїв;
  • нарощування виробництва після завершення війни;
  • баланс на валютному ринку.

Але відчутний внесок у коригування показників можуть зробити тарифи на комунальні послуги, які не стоятимуть на місці, а поступово зростатимуть.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що борги залишаться в минулому та розповідав, як змінилася процедура банкрутства для українців. Також ми повідомляли, що в НБУ підготували зміни до правил швидких кредитів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.